Cum a pierdut Spitalul Judeţean Timişoara 10 milioane de euro de la UE. Reprezentanţii Consiliului Judeţean: „Nu ştim. Facem o anchetă internă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie incredibilă Consiliului Judeţean Timiş a pierdut un proiect european cu o valoare uriaşă pentru modernizarea celui mai mare spital din vestul ţării. Finanţarea a fost ratată pentru că nicio firmă de furnizare a echipamentelor medicale nu s-a înscris la cele două licitaţii.

Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, care a obţinut o finanţare europeană pentru modernizarea ambulatorului de la Spitalul Judeţean Timişoara şi modernizarea unităţii medicale cu aparatură de ultimă generaţi în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, mare parte bani europeni nerambursabili, a pierdut finanţarea pentru că nu a reuşit să găsească nicio firmă interesată să livreze echipamentele medicale.

Proiectul de dotare a Spitalului Judeţean Timişoara cu aparatură medicală a fost aprobat la sfârşitul anului trecut, regăsindu-se pe o listă de rezervă. Prima licitaţie pentru selectarea firmei responsabile să livreze echipamentele medicale a fost lansată în luna septembrie a acestui an. Chiar dacă oameni care au mai participat la licitaţii publice susţin că pentru astfel de proiecte se duce, în mod normal, o bătălie cumplită, profitul din urma unei astfel de afaceri putând depăşi lejer un milion de euro, la niciuna din cele două licitaţii organizate de CJ Timiş nu s-a prezentat nicio firmă interesată să livreze aparatură medicală în valoare de 10 milioane de euro.

„Facem o anchetă“

Vicepreşedintele CJ Timiş, Florian Zamfir, a declarat pentru „Adevărul“ că nu găseşte o explicaţie pentru care nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţie. „Nici nu ştiu ce să vă spun. Cererea de finanţare a fost aprobată în noiembrie 2014 şi au început toate procedurile. S-a ajuns la faza de licitaţie. A fost publicată şi pe SEAP. Toată lumea era încântată. Am zis să punem licitaţia pe 52 de zile. Surpriza mare a fost că nu s-a prezentat nimeni la licitaţie“, a declarat Zamfir.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, au fost firme care au cerut unele detalii referitoare la licitaţie, dar nimeni nu s-a înscris la licitaţia finală. „Nu ştiu să îmi explic. Acum facem şi noi o anchetă internă să vedem ce s-a întâmplat. Fie a fost suma prea mare şi s-a intrat în criză de timp, fie alţi factori. Nu vreau să mă pronunţ exact“, a mai spus Zamfir. Potrivit acestuia, pentru a se salva măcar o parte din finanţarea europeană, CJ ar fi fost dispus să accepte ca firma care câştigă licitaţia să aducă mare parte din echipamente până la sfârşitul anului, pe bani europeni, iar diferenţa de aparatură să fie achiziţionată până la mijlocul anului viitor din banii CJ Timiş. În Consiliul Judeţean se lucrează deja la un raport ce va fi prezentat în plenul CJT de săptămâna viitoare. 

Ce dotări a pierdut spitalul

Reprezentantul unei firme medii din domeniul furnizării de echipamente medicale a declarat pentru „Adevărul“ că printre motivele pentru care nu s-a prezentat nimeni la licitaţie ar putea fi termenul scurt în care proiectul trebuia implementat şi garanţiile mari de bani care trebuie depuse la astfel de licitaţii. „Aceste echipamente nu se găsesc la noi în ţară. Se aduc din străinătate şi numai anumite firme sunt autorizate să le importe. Pe de altă parte, garanţiile de bani care trebuie depuse te duc în situaţia în care îţi blochezi banii o perioadă lungă de timp şi nu oricine îşi permite sau e dispus să facă asta“, a declarat reprezentantul importatorului de echipamente medicale. Alte surse au declarat că o explicaţie a lipsei de participare la liciaţie este arestarea lui Sorin Oprescu, un om cu conexiuni puternice în industrie. „Este posibil ca ceea ce i s-a întâmplat lui Oprescu să fii sperit firmele atât de tare încât au ajuns până acolo încât au preferat să nu participe la licitaţie”, au declarat surse din domeniul medical. 

Cel mai grav efect ca urmare a pierderii finanţării este lipsirea spitalului de aparatură extrem de utilă actului medical. Potivit listei de echipamente de pe site-ul Spitalului Judeţean Timişoara, proiectul prevedea mai multe aparate ecograf, computere tomograf, şase aparate cardiotocograf , aparate radiologice digitale şi mobile, dar şi alte echipamente importante. Surse apropiate proiectului au declarat că trei dintre echipamente aveau o valoare de patru milioane şi jumătate de euro, fiind echipamente strategice. De altfel, echipamentele care s-a fi cumpărat din banii europeni ar fi făcut din Timişoara un centru de excelenţă în domeniul cercetării medicale. ,

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite