Cinematecă mobilă dintr-o maşină veche de pompieri în Piaţa Libertăţii din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina oldtimer de pompieri Magirus Deutz din 1969 blog.photographiedepot.de
Maşina oldtimer de pompieri Magirus Deutz din 1969 blog.photographiedepot.de

Wanderkino este o cinematecă mobilă care proiectează filme mute de diferite tipuri. Toate filmele sunt acompaniate live la vioară şi pian.

În 1 octombrie 2015, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, va putea fi văzut o maşină veche de pompieri. Nu va fi adusă pentru stingerea de incendii, ci sunt invitaţii din Leipzig al Centrului Cultural German. Este vorba de o inedită cinematecă mobilă cu care nemţii se plimbă prin lume şi organizează proiecţii de filme vechi, pe care le acompaniază cu muzică live. În cadrul turneului lor prin România, ei se vor opri şi la Timişoara.

Wanderkino este o cinematecă mobilă care proiectează filme mute de diferite tipuri – comedii slapstick, filme epice, dar şi filme independente, de avangardă sau experimentale – într-un mod plăcut şi cu clasă. Toate filmele sunt acompaniate live la vioară şi pian. O maşină oldtimer de pompieri (Magirus Deutz, 1969) conţine întregul cinematograf, inclusiv tehnica de sunet şi de lumini, precum şi scaunele pentru public şi restul instrumentarului necesar proiecţiilor.

Proiecţia filmelor va avea loc într-un spaţiu amenajat nostalgic şi într-o atmosferă care aduce aminte de vremurile de pionierat ale cinematografiei.

Evenimentul face parte din „Das Deutschlandprojekt“/“Proiectul Germania“, prin care Centrul Cultural German Timişoara îşi propune să prezinte publicului local în fiecare an un oraş german, cu scopul de a descoperi diferite faţete ale vieţii oraşului respectiv, în special tendinţele actuale în materie de cultură şi artă. Anul trecut a fost prezentat oraşul Karlsruhe. Acum e la rând Leipzig.

Cinemateca mobilă din Leipzig este pe drumuri din anul 1999. A întreprins călătorii atât în Germania, cât şi în Franţa, Slovenia, Polonia, Cehia, Suedia, Italia, Danemarca şi Elveţia. În Timişoara ea va prezenta următoarele filme: „The Wacky World of Mack Sennett“ (1914); „Garajul“ (1922) cu Buster Keaton şi „Shoulder Arms“ (1918) cu Charlie Chaplin. Ele vor fi acompaniate muzical de către cei doi fondatori ai cinematecii: Gunthard Stephan va cânta la vioară, iar Tobias Rank la pian.

Intrarea este liberă tuturor celor care doresc să vizioneze filmele cinematecii mobile din Leipzig, joi seara, începând de la ora 20, în Piaţa Libertăţii din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite