Centrul de echitaţie deţinut de Georgică Cornu, regele afaltului din Banat, scos la licitaţie de bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un centru de echitaţie deschis la Herneacova, la 32 de kilometri de Timişora, după o investiţie în valoare de peste două milioane de euro efectuată de „regele asfaltului” din Banat şi de partenerii săi de afaceri este scos la licitaţie pentru mai puţin de 700.000 de euro. Preţul cerut de banca creditoare scade constant, dar nici aşa nu se găseşte cumpărător

Un centru de echitaţie cu o superbă clădire dotată cu sală de competiţii, boxe pentru creşterea cailor, restaurante, numeroase facilităţi, plus un teren de 11.823 de metri pătraţi într-o zonă de vis a judeţului Timiş, toate necesitând o investiţie de peste două milioane de euro, dar devenite din cauza crizei, garanţie bancară executată silit, nu îşi găseşte cumpărător nici pentru suma de 700.000 de euro. 

Ridicat de omul de afaceri Georgică Cornu, mai mult o ambiţie a partenerului său de afaceri, Lucian Caraiman, prin intermediul uneia dintre firmele grupului Izometal Confort, nu atrage interesul niciunui investitor dispus să-şi asume riscurile continuării unei asemenea investiţii.

„Cheltuielile sunt mari, trebuie băgaţi mulţi bani acolo. Proiectul era unul mai amplu, trebuiau ridicate spaţii de cazare, de alimentaţie, restaurante. Nu cred că se va găsi cineva care să investească, aşa nu va putea să susţină activitatea. Eu, personal, m-aş bucura foarte mult să vină cineva şi să preia activitatea, dar în vremurile astea ştiţi cum e cu banii...”, ne-a declarat Georgică Cornu.

Una dintre cele mai frumoase zone de agrement din Timiş, un paradis cu dotări în domeniul echitaţiei, dar şi al pescuitului şi aquaculturii, complexul de la Herneacova atrăgea un număr tot mai mare de vizitatori dornic de linişte la sfârşit de săptămână. Clienţii veneau, luau lecţii de călărie şi se plimbau cu caii, închiriau locuri de pescuit, aveau la dispoziţie locuri de picnic unde să prăjească peştele prins pe lacul din complex, toate într-o zonă superbă a Timişului, din păcate prea puţin cunoscută şi exploatată la potenţialul maxim. Singura problemă: lipsa spaţiilor de cazare. Iar aceasta avea să influenţeze decisiv şi succesul afacerii.

Garanţie executată de bancă

Parte a acestui complex, centrul de echitaţie de la Herneacova, ridicat de cunoscutul om de afaceri timişorean Georgică Cornu împreună cu partenerii săi, a ajuns să fie scos la licitaţie de banca unde era gajat. Preţul de plecare... unul extrem de mic faţă de valoarea proprietăţii, de doar 700.000 de euro. EximBank, banca creditoare, se chinuie de un an să găsească pe cineva dispus să preia activul. S-a ajuns la cea de a zecea licitaţie pentru acest proiect.

Marţi a fost publicat convocatorul prin care este anunţată licitaţia de vânzare a centrului de la Herneacova. Locaţia include terenul extravilan în suprafaţă de 11.823 de metri pătraţi, un manej cu parter şi etaj, cu suprafaţa construită de 3468,56 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 4026,44 metri pătraţi. Centru ecvestru este situat în localitatea Herneacova, la 32 kilometri de Timişoara.

Centrul este deţinut de societatea Group Met-Car SRL, una dintre cele membre ale Izometal Confort. Licitaţia este programată să aibă loc pe 20 martie la Bucureşti. Preţul total solicitat pentru deschiderea procedurii este de 699.246,54 de euro, unul destul de mic pentru calitatea complexului şi valoarea sa. De altfel, preţul de pornire a ajuns la jumătate din valoarea de evaluare. Imobilul era grevat de ipotecă de gradul 1 în favoarea EximBank şi BCR.


Proprietatea este specializată pentru întreceri sportive cu cai, conform anunţului publicat de bancă. Popularitatea acestui centru era în continuă creştere, numeroşi timişoreni şi nu numai mergeau la sfârşit de săptămână la centrul din Herneacova pentru a călări.

În cadrul complexului mai există şi un lac amenajat pentru pescuit, cine dorea putea să plătească o taxă şi să prindă peşte. De asemenea, sunt locuri de picnic. Tot la Herneacova a fost ridicată şi o fermă de sturioni, din bani europeni. Din fericire, restul activelor nu sunt parte a licitaţiei.

Venituri mici, investiţie mare

„Cheltuielile sunt foarte mari, acolo trebuie mulţi bani, iar din închirierea cailor nu se poate susţine”, ne-a mai declarat Georgică Cornu. Oamenii veneau, plăteau pentu a călări, dar sunele obţinute nu puteau susţine activitatea. „E păcat... e o zonă superbă, în ritmul actual se va distruge totul acolo. Eu am făcut o adresă către bancă... nu ştii ce se va întâmpla..”, a mai spus Cornu.

Lucrările la centrul de echitaţie au costat peste două milioane de euro, iar dotările sunt la cel mai înalt nivel. În cadrul clădirii există şi un restaurant, spectatorii pot urmări competiţiile chiar de la mese, o sală de competiţii, 40 de boxe pentru ţinerea cailor, inclusiv în regim de pensiune. Dotările manejului sunt dintre cele mai moderne, are sistem de ventilaţie modern, irigarea nisipului se face prin pardoseală, are două căi de acces lateral şi una principală pentru cai şi călăreţi, două tribune cu scaune, posturi de comentatori.

Speranţe mici

Deşi este pentru a zecea oară când centrul este licitat omul de afaceri timişorean nu crede că se va găsi persoana care să devină nou proprietar.


„Nici nu ştiu a câta licitaţie este, a opta. S-a ajuns la a zecea? Personal nu cred că se va găsi un cumpărător", a încheiat Cornu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite