Celebra Neta Şaptebani, şefa Vămii Moraviţa, „traumatizată” de schimbarea din funcţie înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Vămii Stamora Moraviţa FOTO Shutterstock
Clădirea Vămii Stamora Moraviţa FOTO Shutterstock

Neta Şaptebani, ajunsă celebră după descinderile din urmă cu 10 ani de la Vama Moraviţa, cere daune morale de peste 25.000 de lei după ce a fost schimbată din funcţia de şefă a Vămii Moraviţa cu 10 zile înainte de expirarea termenului pentru care a fost delegată pe funcţie.

În urmă cu 10 ani, când DNA descindea în Vama Moraviţa, a ieşit la iveală că unul dintre vameşi, Neta Şaptebani, ştia că urmează să fie făcute descinderi în vămi şi l-a informat pe un coleg că  „la Orăştie, nu la Oradea, sunt cazaţi 100 de bucăţi de la «Dana» şi de la alţii”. 

Despre dosarul de favorizare a infractorului nu s-a mai auzit nimic. În schimb, Neta Şaptebani a beneficiat de promovări pe funcţii de conducere.

În martie 2020, Neta Şaptebani a fost numită, pentru o perioadă de şase luni, şef al Biroului Vamal Moraviţa, având un salariu brut de peste 12.000 de lei. În 1 septembrie 2020, cu 10 zile înainte de împlinirea termenului pentru care a fost delegată pe funcţia de conducere, Neta Şaptebani a fost destituită. A contestat ordinul de schimbare din funcţie pe cale administrativă, dar cum demersul său a rămas fără succes, a dat în judecată Direcţia Generală a Vămilor şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timişoara.

În proces, Neta Şaptebani a cerut repunerea în funcţie, dar şi daune morale de peste 25.000 de lei. Şaptebani a arătat în instanţă că actele prin care a fost schimbată din funcţie „nu cuprind o motivare efectivă”, iar „referirile generice şi confuze la «unele nereguli» sunt lipsite de orice temei real”.  

În procesul prin care a cerut reîncadrarea pe funcţie, Neta Şaptebani a cerut şi daune morale de peste 25.000 de lei, susţinând că a fost pusă într-o postură „traumatizantă”, întreaga sa familie fiind marcată de revocarea sa din funcţie.  

Neta Şaptebani a arătat că „s-a creat astfel suspiciunea pentru familia sa şi pentru apropiaţii săi că ar fi greşit cu ceva în exercitare atribuţiilor sale de serviciu”. „Situaţia a luat o asemenea amploare încât inclusiv colegii de scoală ai fetiţei sale de 11 ani au început să o jignească şi să vorbească urât de mama ei, fapt traumatizant atât pentru ea cât şi pentru reclamantă. Reclamanta a fost pusă în postura de a se justifica, de a încerca să spulbere îngrijorarea fetiţei sale, însă din culpa pârâtei - care nu şi-a motivat actul - nu a deţinut nicio dovada a integrităţii sale morale”, a arătat Neta Şaptebani în cererea de chemare în judecată.

Tribunalul Timiş a respins cererea Netei Şaptebani, menţinând actele prin care a fost înlocuită din funcţie.

Judecătorul a arătat că potrivit legii, delegarea pe o funcţie de conducere nu poate fi pe o perioadă mai mare de şase luni, dar angajatorul „are posibilitatea de a revoca exercitarea unei funcţii publice de conducere şi înainte de împlinirea termenului de 6 luni”.

„Din acest punct de vedere, tribunalul nu va reţine argumentele reclamantei referitoare la nelegalitatea actului administrativ contestat, întrucât funcţionarul public delegat pentru a exercita o funcţie de conducere nu dobândeşte un drept câştigat, funcţia pentru perioada determinată, iar persoana care are competenţa legală de numire dispune de posibilitatea revocării unilaterale a delegării dispuse”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

În privinţa faptului că destituirea nu a fost suficient motivată, judecătorul a arătat că, a fost la fel de „lacunar” ca numirea în funcţie.

„Se poate constata că nici actul administrativ prin care a fost promovată reclamanta în exercitarea temporară a funcţiei de conducere, nu cuprinde o motivare mai amplă, instanţa apreciind că nu era necesară o motivare în fapt mai amplă, raportat la faptul că încetarea delegării pentru exercitarea unei funcţii de conducere poate fi dispusă în mod unilateral, esenţial fiind, din punct de vedere al legalităţii acestui act, ca să fie dispusă de persoana care are competenţa de numire”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Sentinţa a fost atacată cu recurs, care se judecă la Curtea de Apel Timişoara. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şeful Poliţiei Locale din Timişoara a rămas fără permis. A circulat cu 102 kilometri la oră în localitate

Care este venitul lunar al şefului Poliţiei Locale Timişoara, instituţie implicată într-un scandal de anvergură. Fostul miliţian ridică o mică avere de la stat

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite