Amenda primită de un vameş pentru o vitează de 120 de kilometri pe oră în localitate, anulată pentru că radarul a dublat, din greşeală, viteza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoria Timişoara a anulat o amendă pentru viteză după ce radarul a dat cifre eronate care au dublat viteza Foto Arhivă
Judecătoria Timişoara a anulat o amendă pentru viteză după ce radarul a dat cifre eronate care au dublat viteza Foto Arhivă

Magistraţii Judecătoriei Timişoara au anulat o amendă pentru viteză aplicată de Poliţia Rutieră vameşului Neta Ionelia Şaptebani. Ajunsă celebră după ce a deconspirat ancheta procurorilor DNA din vămile din Vestul ţării, Neta Şaptebani a reuşit să îşi anuleze în instanţă sancţiunea primită pentru depăşirea vitezei pentru că a demonstrat că radarul a dat o eroare când a transformat o viteză de 47 de kilometri pe oră în 119 kilometri pe oră.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Timişoara, Neta Şaptebani a contestat un proces verbal de contravenţie prin care a fost sancţionată, în luna aprilie acestui an pentru că a condus cu 119 kilometri pe oră prin localitatea timişeană Şag. Potrivit www.redesteptarea.ro, în cererea de anulare a procesului verbal, Neta Şaptebani a arătat că procesul verbal are greşeli de conţinut fiind greşit numele localităţii şi prenumele persoanei amendate. De asemenea, Neta Şaptebani a mai arătat că poliţistul care a întocmit procesul verbal nu a redat întocmai menţiunile precizate, încălcându-i dreptul de a face obiecţiuni.

Pe fond, Neta Şaptebani a arătat că nu avea cum să circule cu 119 kilometri pe oră, în condiţiile în care se afla într-o coloană de cinci maşini şi niciunul din autoturisme nu a fost oprit. Mai mult decât atât Şaptebani a arătat că viteza reţinută de aparatul radar nu este corectă pentru că „din înregistrarea video efectuată de organul intimat se observă că la ora 08.07’59” apare în imagine autovehiculul condus de petentă, moment în care în dreptul literei T se indică viteza de 54 de kilometri pe oră, iar după aceea intervine o schimbare bruscă a valorii de viteză din dreptul literei T de la 54 de kilometri pe oră la 119 kilometri pe oră”.

În cadrul procesului, Poliţia nu a depus întâmpinare, punctul de vedere al Poliţiei fiind exprimat prin documentele depuse la dosar, inclusiv înregistrarea video. Astfel, un judecător din cadrul Judecătoriei Timişoara a anulat amenda aplicată Netei Şaptebani, considerând că a fost ceva în neregulă cu aparatul radar.

Magistratul, citat de www.redesteptarea.ro, a explicat că pe înregistrarea aparatului radar apar două viteze: una în dreptul literei „L”, iar alta în dreptul literei „T”, fiecare din cele două simboluri având o semnificaţie. 

„Viteza înregistrată în dreptul literei „T” (prescurtare a cuvântului target care în traducere din limba engleză înseamnă ţintă, adică autovehiculul vizat de aparatul radar)  este viteza de deplasare a autovehiculului captat în razaz de acţiune a aparatului cinemometru, măsurată de aparatul radar în timp real, adică în momentul înregistrării. Viteza înregistrată în dreptul literei „L” (prescurtare a cuvântului Locked, care în traducere din limba engleză înseamnă blocat, fixat) reprezintă viteza maximă reţinută de aparatul radar în timp real, adică în momentul înregistrării”, a explicat judecătorul.

Magistratul a mai explicat că din înregistrarea video, în dreptul literei „T” se vede cum maşina condusă de Neta Şaptebani circulă în coloană cu o viteză de 56 de km/h, care scade treptat până la 47 de kilometri pe oră, iar când se apropie de radar, viteza creşte brusc, fără înregistrarea vreunei viteze intermediare, direct la 119 kilometri pe oră.

„Această creştere bruscă a vitezei T, de la 47 kilometri pe oră, la 119 kilometri pe oră, fără a se indica alte viteze intermediare, crează convingerea instanţei că cele două valori de viteză indicate, 47 de kilometri pe oră şi 119 kilometri pe oră nu vizează viteza de deplasare a aceluiaşi autovehicul ţintă, cel condus de petentă, în condiţiile în care este imposibil, în mod obiectiv creşterea vitezei în acest mod, de la 47 de kilometri pe oră direct la 119 kilometri pe oră, cu atât mai mult cu cât instinctul firesc al conducătorilor auto este de a reduce viteza de deplasare şi nu de a accelera când intră în raza de acţiune a autospecialelor poliţiei rutiere”, a explicat judecătorul care i-a anulat sancţiunea Netei Şaptebani. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite