Cel mai mare parc din România, aviz pozitiv de la Mediu. Va avea peste 500 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2020, după opt ani de discuţii, Guvernul României a transferat aproape 520 de hectare de pădure aflată în administrarea Romsilva în proprietatea Primăriei Timişoara.

Pădurea Verde de la marginea Timișoarei FOTO Facebook/Dominic Fritz
Pădurea Verde de la marginea Timișoarei FOTO Facebook/Dominic Fritz

Înainte de transferul celor 520 de hectare, Timişoara avea doar 50 de hectare din pădure. Aşa s-a deschis o nouă etapă în istoria Pădurii Verzi, care ar urma să fie amenajată în pădure-parc, fără să se taie copaci.

Pentru amenajarea celui mai mare parc din România, Primăria Timișoara era obligată un proiect de amenajare a acestei suprafeţe, precum şi amenajarea propriu-zisă. Altfel, Statul Român își rezervă dreptul să o ia înapoi.

Primul pas a fost făcut

„Studiul de fundamentare pentru a transforma Pădurea Verde în pădure-parc a primit aviz pozitiv de la Ministerul Mediului, în această dimineață. Vom avea intervenții minimale fără să afectăm fondul forestier. Traseele vor avea la bază aleile forestiere existente și vor fi marcate corespunzător pentru ca bicicliștii și pietonii să le poată utiliza. Avem în plan amenajări pentru educare și recreere. Structurile și platformele vor fi din lemn sau metal, realizate din prefabricate și montate la fața locului, pentru impact cât mai mic. În plus, sunt propuse prin studiu zone de odihnă și relaxare, mobilier în diverse configurații, 31 de puncte de informare, toalete ecologice, iar traseele se întind pe aproximativ 10,5 kilometri”, a anunțat primarul Dominic Fritz.

Pădurea Verde FOTO Adora Vest
Pădurea Verde FOTO Adora Vest

Următoarea fază este întocmirea documentației tehnice prin care se stabilesc detaliile de execuție.

Pădurea Verde este astăzi o mică parte rămasă dintr-un imens codru secular care întindea din nordul Timişoarei până spre Arad. În urma unor săpături arheologice, s-a găsit chiar şi un mormânt sarmatic, ceea ce dovedeşte că a fost locuit din antichitate.

Pădurea Verde se întinde pe 700 de hectare, de ea beneficiază şi localităţile care o înconjoară: Dumbrăviţa şi Giarmata Vii. Pădurea are atât rol ecologic, de echilibrare climaterică a zonei, cât şi de recreere. Este locul ideal pentru petrecerea timpului liber în natură, plimbări, jogging, mers cu bicicleta sau picnic.

La marginea pădurii se află şi Grădina Zoologică din Timişoara, Muzeul Satului Bănăţean cât şi un monument ridicat în memoria partizanilor anticomunişti care au fost executaţi acolo, în 1949. În pădure se află şi poligonul de tragere Diana.

Pădurea este străbătută pe o lungime de 2,6 km de pârâul Behela (afluent al Canalului Bega), care alimentează, înainte de a intra în pădure, lacul de la Dumbrăviţa, loc de agrement pentru turişti şi pescari.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite