Baştanul Ionelaş Cârpaci, „albit” de DNA într-un dosar care viza o afacere cu aur în valoare de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetat într-un dosar DNA care viza restituirea unei cantităţi de 27 de kilograme de aur, Ionelaş Cârpaci şi concubina sa, Mirela Stanca, au fost declaraţi nevinovaţi, procurorii stabilind că fapta nu există. Decizia este din 2014, dar a fost făcută publică acum, la solicitarea „Adevărul”.

Trimis în judecată în toamna anului 2010 pentru escrocheriile imobiliare prin care a pus mâna pe mai multe proprietăţi ale statului folosindu-se de acte false, Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, a fost predat şi pe mâna procurorilor DNA, dosarul vizând restituirea unei importante cantităţi de aur către Ionelaş Cârpaci şi concubina acestuia.

Dosarul privind restituirea aurului a ajuns la DNA după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi-a declinat competenţa. „Ignorând prevederile legale şi ţinând cont că în depozitele BNR au fost depuse, în special în judeţul Timiş, mari cantităţi de metale preţioase şi profitând de imperfecţiunea actelor întocmite, Sandner Ionel (n.r. Ionelaş Cârpaci) şi concubina sa, Stanca Mirela (foto jos), s-au asociat cu persoanele reclamante în procesele civile, stabilind o procedură ad-hoc de restituire a unor mari cantităţi de aur, în nume personal şi în calitate de mandatari au unor persoane fizice sau ai moştenitorilor acestora”, se arăta într-unul din documente modul în care acţiona Cârpaci. 

Practic  în urma unor procese în care foşti miliţieni declarau că au confiscat aur de la clanurile de romi s-au emis sentinţe prin care s-a dispus restiuirea unor importante cantităţi de aur. În sesizarea transmisă procurorilor DNA se arăta că restituirea ligelă a aurului s-a făcut cu largul concurs al unor foşti miliţieni, dar şi cu sprijinul notarilor şi al judecătorilor. Spre exemplu, într-unul din cazuri restituirea s-a judecat la Judecătoria Timişoara, deşi conform legii ar fi trebuit să se judece la Deta. De asemenea, potrivit procurorilor, Ionelaş Cârpaci ar fi primit aurul în baza unui certificat de moştenitor emis ilegal de un notar.

„Prin aceste activităţi ilegale, Sandner Ionel şi Stanca Mirela au reuşit, prin acte false, să obţină restituirea de la Statul Român, prin BNR, a cantităţii totale de 26.790,70 grame de aur, în valoare de 1.068.376, calculat la cursul BNR din anul 2005. La acestea se adaugă contravaloarea pietrelor preţioase, semipreţioase şi argintului”, se arăta în sesizarea prin care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie.

În urma unei anchete care a durat mai bine de trei ani, procurorii DNA au dispus clasarea cauzei, în baza articolului de lege care spune că “nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

Ionelaş Cârpaci a scăpat de DNA şi într-un alt dosar

Odată cu dosarul privind restituirea aurului, la DNA Timişoara a ajuns şi un alt dosar care îi viza pe Ionelaş Cârpaci, dar şi pe foştii directori ai DRDP Timişoara, Ioan Maliţa şi Ioan Ancaş şi  notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României. Dosarul viza o afacere imobiliară în care Ionelaş Cârpaci a obţinut restituirea unor imobile pe care le-a vândut Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara cu peste două milioane de euro. Procurorii DNA i-au declarat nevinovaţi pe directorii DRDP Timişoara, Maliţa şi Ancaş, iar faţă de Safta Criste şi Ionelaş Cârpaci DNA şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Aici, dosarul a fost clasat ca urmare a prescrierii faptelor.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite