EXCLUSIV Notar celebru, anchetat pentru falsuri într-o afacere a clanului de romi Cârpaci cu CNADNR, declarat nevinovat după prescrierea faptelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notarul timişorean Safta Criste a fost declarată nevinovată în două dosare în care a fost cercetată pentru legalizarea unor documente pentru baştanul Ionelaş Cârpaci FOTO Arhivă
Notarul timişorean Safta Criste a fost declarată nevinovată în două dosare în care a fost cercetată pentru legalizarea unor documente pentru baştanul Ionelaş Cârpaci FOTO Arhivă

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi ai DNA Timişoara au închis dosarul cu nume grele al uneia din cele mai dubioase afaceri imobiliare din Timişoara, în care liderul clanului Cârpaci, Ionelaş Cârpaci, a pus mâna pe un teren pe care l-a vândut ulterior CNADNR-ului, fără ca statul să fie proprietar pe teren, nici acum, la peste 7 ani de la tranzacţie.

Cazul terenului de peste două milioane de euro pe care statul român l-a cumpărat în condiţii dubioase de la „o neştiutoare de carte” a clanului de romi condus de Ionelaş Cârpaci, a avut şi o latură penală, anchetată de procuror ai DNA Timişoara şi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Dosarul, deschis iniţial de procurorul Angelina Tufariu, de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, îi viza pe fostul şef al DRDP Timişoara, Ioan Maliţa, pe fostul director economic al instituţiei, pe notarul Safta Criste şi pe liderul clanului de romi Cârpaci, Ionelaş.

Starea de fapt reţinută în dosar a fost aceea că „în perioada 1999-2007, Sandner Ionel (n.r. Ionelaş Cârpaci) a dobândit prin acte de vânzare cumpărare, de schimb, de donaţie sau prin acţiuni în instanţa de judecată, direct sau prin intermediul altor persoane, mai multe imobile proprietatea statului, aflate în administrarea CNADNR, folosindu-se în acest scop fie de înscrisuri false, fie de ajutorul notarului public (n.r. Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste), care, din neglijenţă, nu a solicitat documente de la autorităţile administrative, deşi acestea erau obligatorii în cazul autentificării unor acte de înstrăinare a imobilelor”.

Înainte de ieşirea din sistem prin pensionare, procurorul care a anchetat cazul a declinat dosarul la DNA Timişoara, unde au fost cercetaţi foştii directori ai DRDP Timişoara, Maliţa şi Ancaş,  notarul Safta Criste şi Ionelaş Cârpaci. DNA a împărţit dosarul în două, cercetându-i pe directorii DRDP pentru infracţiunile care ţin de competenţa DNA şi declinând cercetările faţă de Ionelaş şi Safta Criste în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care i-a cercetat pe Ionelaş Cârpaci pentru înşelăciune, instigare la fals şi uz de fals, iar pe notarul Safta Criste pentru neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit unor surse judiciare, în ancheta de la DNA, pe numele directorilor DRDP Timişoara, procurorii au dispus clasarea dosarului, Maliţa şi Ancaş fiind declaraţi, practic, nevinovaţi. De  asemenea, în dosarul disjuns la Parchetul Curţii de Apel, procurorii i-au declarat nevinovaţi pe Ionelaş Cârpaci şi pe Safta Criste după ce au constatat că faptele de care sunt acuzaţi sunt prescrise. Într-un răspuns comunicat la solicitarea „Adevărul”, Parchetul Curţii de Apel Timişoara a arătat că „s-a dispus clasarea cauzei privind pe Sandner Ionel pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals şi Safta Criste pentru săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, fals fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”.

Pe lângă dosarul în care a scăpat odată cu prescrierea faptelor, Safta Criste a mai fost cercetată într-un dosar penal, tot pentru o tranzacţie în care a fost implicat Ionelaş Cârpaci. În dosarul respectiv, Ionelaş Cârpaci este judecat pentru înşelăciune după ce a luat cu acte false un teren al primăriei. Notarul Safta Criste a legalizat în dosarul respectiv o tranzacţie cu un personaj fictiv, care nu există în realitate, primind o amendă administrativă de 1.000 de lei. Într-un final şi acea amendă a fost anulată în instanţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite