Bărbat amendat pentru că a sunat la 112 să îl toarne pe vecinul care tuşeşte. Cum au tranşat cazul judecătorii
0Un bărbat din Timiş care a sunat la 112 să reclame că vecinul său tuşeşte şi e posibil să fie infectat cu coronavirus a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a apelat serviciul de urgenţă 112. Judecătorii au anulat amenda, dar sentinţa nu este definitivă.
Judecătoria Timişoara a pronunţat în 8 iulie prima sentinţă într-un dosar în care un bărbat din localitatea Peciu Nou a contestat o amendă de 1.000 de lei primită pentru că a sunat la 112 să anunţe că vecinul său tuşeşte.
Totul s-a întâmplat în 29 februarie 2020, când auzindu-l pe vecinul său că tuşeşte în curte, un bărbat din Peciu Nou a sunat la 112 să anunţe ce suspectează: că vecinul său, şofer de TIR abia întors dintr-o cursă de Germania-Italia, s-a îmbolnăvit de coronavirus.
A doua zi, poliţiştii l-au căutat pe bărbat pentru a-i înmâna procesul-verbal prin care a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a apelat nejustificat la serviciul de urgenţă 112.
Bărbatul sancţionat a contestat amenda în instanţă arătând că „având în vedere că s-a anunţat la televizor că, dacă cineva are vecini plecaţi în ţări unde există coronavirus şi aceştia se întorc în ţară şi tuşesc, a procedat întocmai şi a apelat numărul 112”. El a mai arătat în instanţă că este în relaţii tensionate cu vecinul său şi i-a fost frică să nu îl îmbolnăvească şi pe el şi familia lui.
În plus, el a precizat că „a sunat la numărul 112 şi a specificat că nu ştie dacă vecinul său are coronavirus, dar l-a auzit tuşind”.
Bărbatul s-a declarat ferm convins că face un lucru bun „având în vedere că şi grădiniţa este lângă aceste imobile, iar la televizor s-a anunţat că dacă persoanele ştiu pe cineva că a venit din Uniunea Europeană să sune la serviciul de urgenţă dacă li se pare ceva suspect”.
Amenda anulată de judecători
Judecătoria Timişoara a dispus anularea amenzii de 1.000 de lei aplicate bărbatului pentru că din înregistrarea apelului la 112 reiese că reclamantul nu le-a spus autorităţilor că vecinul său are coronavirus, ci că este suspect.
„Din proba cu înregistrarea audio a apelului la numărul 112 reiese în mod neechivoc că petentul nu a făcut altceva decât să ofere informaţii legate de faptul că vecinul său, numitul UGM, este un şofer de TIR care s-a întors recent din Germania sau Italia. Petentul le-a adus la cunoştinţă operatorilor faptul că se află în relaţii de duşmănie cu acesta, dar şi împrejurarea că nu poate spune dacă vecinul său este sau nu infectat cu coronavirus, această menţiune fiind repetată de două ori. Apelul acestuia nu poate fi încadrat în categoria apelurilor false în condiţiile în care nu s-a produs alarmarea şi intervenţia agenţiilor specializate în mod nejustificat”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.
Judecătorii au mai arătat că se impunea amendarea bărbatului care a sunat la 112 „doar dacă petentul ar fi afirmat cu certitudine că vecinul său este bolnav de coronavirus or, acesta a atras atenţia operatorilor, în mod repetat, că nu ştie dacă vecinul său este bolnav sau nu, dar că apreciază că se impune efectuarea de verificări în condiţiile în care casa sa este în curtea imobilului în care locuieşte vecinul său şi în apropierea unei grădiniţe”.
„Deşi apelul a avut ca rezultat deplasarea unor echipaje la faţa locului, din verificările efectuate rezultând că vecinul petentului s-a întors din Germania (una din ţările indicate de petent) şi nu din Italia, că este şofer de TIR (aspect subliniat de petent) şi că a fost verificat pe aeroport (aspect pe care petentul nu avea posibilitatea să-l cunoască), instanţa nu poate reţine argumentul agenţilor că apelul ar fi fost făcut din răzbunare, ca urmare a conflictelor mai vechi dintre petent şi vecinul său, în condiţiile în care petentul nu a ascuns starea conflictuală dintre cei doi”, a mai reţinut Judecătoria Timişoara.
Magistraţii au arătat că sancţionarea celor care sună la 112 să sesizeze, cu bună credinţă, cazuri care nu se confirmă „este de natură să-i descurajeze pe aceştia pe viitor să mai efectueze astfel de apeluri”. „Deşi este de notorietate că numărul apelurilor la serviciul 112 este de ordinul milioanelor, trebuie făcută o distincţie clară între cele efectuate cu rea credinţă şi restul”, a mai arătat Judecătoria Timişoara, a cărei sentinţă nu este definitivă.
Vă mai recomandăm:
Marcel Vela revine cu explicaţii: cine se va alege cu dosar penal dacă nu poartă mască după 15 mai