Asociaţia „17 Decembrie” din Timişoara îl acuză pe Moise Guran că a răspândit minciuni despre revoluţia din decembrie 1989

0
0
Moise Guran FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Moise Guran FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Asociaţia „17 Decembrie” Timişoara a răniţilor şi familiilor îndoliate din revoluţie îşi exprimă nemulţumirea faţă de planurile de cooptare jurnalistului Moise Guran în conducerea Uniunii Salvaţi România (USR), unde ar urma să coordoneze campaniile politice ale acestui partid.

Asociaţia “17 Decembrie” din Timişoara a transmis o scrisoare deschisă către conducerea, membrii şi simpatizanţii Uniunii Salvaţi România. Revoluţionarii îl acuză pe Moise Guran – cooptat recent în USR, că a scris minciuni legate de evenimentele din decembrie 1989, care au dus la răsturnarea regimului communist.

“Îl cunoaştem pe domnul Moise Guran ca o persoană care a răspândit minciuni despre revoluţia din decembrie 1989 prin care a justificat crimele săvârşite atunci de regimul comunist împotriva populaţiei.

Astfel, în articolul „Pare că a început! Să vă explic de ce eu ţin cu ucrainenii” publicat în 14 aprilie 2014 (n.r. pe site-ul personal Moise.ro şi pe Romaniacurata.ro), domnul Guran pretinde că deschiderea focului împotriva populaţiei în 1989 (dar şi în 1907 sau în 1866) a fost necesară pentru că altfel „România ar fi sucombat ca stat”. Cităm: „Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”.

În evenimentele din Ucraina despre care se vorbeşte în articolul domnului Guran, se cunoaşte existenţa unei implicări militare din străinătate (ruseşti), dar în acelaşi articol autorul pretinde că acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în România în 1989, scriind despre „infiltrarea unor aşa-zis civili, nişte turişti, cum le-am zis noi în decembrie 1989, care, la fel, au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti”, ceea ce reprezintă o dezinformare cu privire la realitatea faptelor din decembrie 1989 din România”, se arată în scrisoarea transmisă de Asociaţia 17 Decembrie.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiei din Timişoara spun că teoria că revoluţia din 1989 ar fi fost iniţiată de agenţi străini a fost intens vehiculată în ultimii 30 de ani de către forţele interesate să justifice crimele din 1989. Primul care a susţinut asemenea teorii fiind chiar Nicolae Ceauşescu.

“Faptul că domnul Moise Guran le dă crezare arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută şi lipsă de discernământ. Amintim că după 30 de ani de cercetări, Parchetul Militar concluzionează în rechizitoriul din „Dosarul revoluţiei”: <Probatoriul administrat nu a evidenţiat existenţa unei implicări armate străine pe teritoriul României în timpul Revoluţiei din decembrie 1989>. Nu cunoaştem exact motivaţia care l-a făcut pe domnul Guran să scrie cele amintite, dacă dânsul a dezinformat conştient, având un interes pe care îl putem doar bănui, ori dacă crede sincer în ceea ce a scris. Dar în amândouă aceste ipoteze considerăm că este inoportună promovarea în funcţii înalte politice a persoanei sale”, mai transmit reprezentanţii asociaţiei.

“Noi, răniţii şi familiile îndoliate din revoluţie de la Timişoara, nu dorim în funcţii politice în România pentru care ne-am riscat viaţa ori şi-au dat viaţa membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeţi funcţionali. Din acest motiv facem apel către membrii şi simpatizanţii Uniunii Salvaţi România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcţii înalte în acest partid”, încheie scrisoarea Asociaţia 17 Decembrie din Timişoara. 

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite