Asociația „15 Decembrie - zi a solidarității româno-maghiare”, respinsă de Secretariatului General al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții asociației vor să militeze pentru recunoașterea zilei de 15 decembrie 1989 drept primă zi a Revoluției române și spun că în numele aspirației comune pentru libertate, românii și maghiarii care au acționat împreună împotriva regimului comunist.

Gabriel Andreescu, Zsolt Szilagyi și Florian Mihalcea
Gabriel Andreescu, Zsolt Szilagyi și Florian Mihalcea

Secretariatului general al Guvernului a refuzat acordul de constituire a Asociației 15 decembrie – Zi a solidarității româno-maghiare, fondat în urmă cu un an, la Timișoara, de presonalități precum Laszlo Tokes, Gabriel Andreescu, Florian Mihalcea și Zsolt Silagyi.

În declarația de principiu, reprezentanții asociației au arătat că vor milita pentru recunoașterea zilei de 15 decembrie 1989 drept prima zi a Revoluției române, subliniind faptul că Revoluția a începuit prin solidarizarea unor români și a unor maghiari în jurul pastorului și disidentului Laszlo Tokes.

Întrucât, conform legii, „înscrierea unei asociații folosind în denumirea sa cuvintele «național» sau «român» ori derivatele acestora se realizează numai cu acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului”, la 30 decembrie 2021 s-a solicitat SGG acordul de folosire a numelui.

Subliniem că pentru noi, numele Asociației nu reprezintă o simplă etichetă de identificare. Ea sintetizează ideile principale care ne-au mobilizat: recunoașterea faptului că ziua de 15 decembrie 1989 constituie data de început al unei revoluții care reprezintă evenimentul fondator al democrației românești post-comuniste; momentul solidarizării unor români și maghiari în numele aspirației spre libertate este un eveniment astral care merită să fie valorificat istoric prin transformarea lui într-o zi a solidarității interetnice”, spun reprezentanții asociației.

Secretariatul General al Guvernului a comunicat refuzul său de a elibera acordul privind folosirea denumirii 15 Decembrie – Zi a Solidarității româno-maghiare. Argumentul său principal este: „titulatura propusă (...) poate produce confuzii în raport cu datele realității, care arată că revolta anticomunistă din țara noastră a debutat pe data de 16 decembrie 1989, zi unanim acceptată ca dată de început a Revoluției Române”.

Reprezentanții asociației spun că vor continua să apeleze la justiție, prima hotărâre nu este încă motivată și poate fi atacată. 

Negarea zilei de 15 decembrie ca zi de început a Revoluției este legată de denigrarea Revoluției române în totalitate și de eforturile considerabile ale foștilor securiști și foștilor nomenclaturiști și urmașii lor de a răstălmăci întreaga istorie și de a folosi această răstălmăcire în scopuri politice. Din acest punct de vedere ei folosesc ca un capital scandalul româno-maghiar (...) Ne-am adresat Secretariatului General al Guvernului pentru a trece prima procedură, cea mai simplă, să recunoască denumirea pe care noi am ales-o, întrucât în această denumire apare sintagma româno-maghiară. Iar legea spune că ai nevoie de acest acord. Un demers elementar. Competența Secretariatului Guvernului era strict pentru cuvântul «român». Ne-am trezit cu o solicitare, ni se cerea statutul. Ieșea din competența lor (...) Secretariatul General al Guvernului nu are nici competența, nici pregătirea necesară pentru a stabili «adevărul» cu privire la «data de început» a Revoluției. Revine istoricilor stabilirea semnificației acestei date, iar unor actori civici, precum noi, să milităm pentru o interpretare sau alta. Refuzul acordării dreptului de folosire a numelui pe care noi l-am ales reprezintă o încălcare brutală a libertății noastre de asociere garantată prin legislația Statului Român”, a spus profesorul universitar Gabriel Andreescu, binecunoscut activist pentru drepturile omului.

Se cere demiterea lui Marian Neacșu

Ca urmare, Curtea de Apel, ținând cont de refuzul Secretariatului General al Guvernului, a respins cererea pentru înființarea Asociației 15 Decembrie – Zi a Solidarității româno-maghiare.

Nu știm încă argumentarea lor, dar ei s-au pronunțat. Ce s-a întâmplat este inacceptabil. Nu face decât să sublinieze cât de aberant este actul semnat de Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, care a blocat acordarea personalității juridice unei asociații gândite să militeze pentru demnitatea Revoluției Române, pentru bunele relații interetnice, pentru promovarea adevărului istoric. Negarea libertății noastre de asociere prin refuzul acordării dreptului de folosire a numelui șochează nu doar prin actul ca atare, ci și prin maniera în care a fost făcută: prin amânări, prin tergiversări, prin pretexte puerile, prin răsturnarea ordinii firești în emiterea actelor administrative, prin desconsiderarea obligațiilor SGG, prin argumente care desconsideră inteligența noastră. Cerem Prim-Ministrului demiterea domnului Marian Neacșu”, a mai spus Gabriel Andreescu.

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, unul din fondatorii Asociației  Asociației 15 Decembrie – Zi a Solidarității româno-maghiare, susține, la rândul său cu SGG și-a depășit competențele, implicându-se în statutul unei asociații.

Se tem de 15 decembrie, se tem de solidaritatea româno-maghiară, pentru că atâta vreme cât ai solidaritatea asta nu mai poți manipula, începi să pierzi teren. Faptul că noi credem că Revoluția a început în 15 decembrie, e problema noastră, pentru care noi milităm. E evident că ai dreptul să militezi pentru ceva, să pui o problemă (...). Este inimaginabil ce se întâmplă. Nu trebuie să fi jurist să înțelegi că orice depășire a cadrului legal este anormal”, a spus Florian Mihalcea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite