Al treilea oraş ca mărime din România, are infrastructura sportivă praf. Campioni la proiecte pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul "Dan Păltinişanu" aşteaptă să fie demolată FOTO Wikipedia.org
Stadionul "Dan Păltinişanu" aşteaptă să fie demolată FOTO Wikipedia.org

În vara acestui an se vor termina lucrările la micuţa bază sportivă de pe strada Costică Rădulescu, construită de CNI, cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal. Se lucrează de 12 ani la sala Mica Polivalentă, unde a fost nevoie să se schimbe acoperişul. În rest, noua infrastructură sportivă a Timişoarei este încă pe hârtie.

Timişoara duce lipsă de infrastructură sportivă modernă. De ani buni, autorităţile promit stadione, săli polivalente, însă în realitate, la această oră, tot bătrâna Sala Olimpia, construită în 1968, rămâne sala de sport cea mai importantă din oraş, şi până în urmă cu puţin timp, tot pe vechiul stadionul „Dan Păltinişanu” – ridicată în 1963, s-au jucat cele mai importante meciuri de fotbal. Acum, însă, Consiliul Judeţean a decis să închidă porţile celui mai mare stadion, în aşteptarea demolării sale. 

Sala la care se lucrează de 12 ani

În acest timp, sala Polivelantă a Politehnicii e pe cale să doboare recorduri negative. Construcţia ei a început în anul 2010. Şi e încă departe să fie finalizată. Ani de zile au fost probleme cu constructorii, iar atunci când lucrările erau gata în proporţie de 70 la sută, s-a decis reproiectarea structurii acoperişului, dărâmarea celui vechi şi ridicarea unui nou acoperiş. 

“Acum, se lucrează la acoperişul sălii polivalente. Eu sper, dacă totul e în regulă şi nu mai apar alte probleme, să se finalizeze această lucrare în perioada următoare. Apoi, vom putea trece la alte tipuri de lucrări. Acoperişul a fost schimbat. La un moment dat, a fost acea decizie de a monta acel cub pe post de tabelă în sală, care a necesitat o modificare de proiect. În urma evaluărilor s-a constat că sunt nişte probleme legate de acoperiş, acesta a fost dat jos şi acum suntem în faza în care este refăcut. Bani avem în cont, nu există probleme să nu putem să plătim. Eu aş vrea să fie gata anul acesta, nu cred că vor putea termina până în 2023”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica. 

Sala Poli

Şantierul Micii Polivalente FOTO Ş.Both
 

Mica Polivalentă, cum este numită arena Universităţii Politehnica din Timişoara, va avea o capacitate de aproape 2.600 de locuri. Investiţia totală la sala de la Baza 2 Politehnica este de aproximativ 6,5 milioane de euro. 

Sala Poli

Sala Politehnicii ar trebuie să fie gata în 2023 FOTO Ş.Both
 

Primul stadion construit după Revoluţie la Timişoara va avea 9.000 de locuri

Între timp, la Timişoara se aşteaptă înceaperea licitaţiei pentru proiectul tehnic şi excuţie a stadionului de tip “lego”, construit pe structură metalică, ce va fi situat în zona fostei fabrici Optica, la ieşirea spre Moşniţa Nouă, şi care va avea 9.000 de locuri. Va fi primul nou stadion construit în Timişoara după Revoluţie. Poate prin 2025-2026 ar putea fi gata arena.

“M-am zbătut foarte mult anul trecut pentru acest proiect, l-am urcat pe SEAP, dar din păcate nu am putut să modificăm atunci preţul, fiind unul stabilit prin studiul de fezabilitate. Ţinând cont de scumpirea materealelor de construcţii, va trebuie să-l urcăm din nou pe SEAP. Am făcut o actualizare a preţului cu societatea care a realizat S.F.-ul, l-am semnat în urmă cu trei săptămâni, este pe masa primarului. I-am şi scris un mesaj să-l semneze mai repede, că dacă tot aşteptăm atâta să nu ajungem să se scumpească din nou materialele de construcţii, ca apoi să nu-l mai putem realiza. Este foarte important să plece cât mai repede din primărie”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timişoarei. 

Stadion Lego Timişoara

Proiectul stadionului cu 9.000 de locuri
 

Proiectul tehnic s-ar putea realiza în patru luni, iar termenul de realizare este de doi ani şi jumătate. Lângă viitorul stadion se va amenaja un parc cu loc de joacă, precum şi o parcare. Investiţia se ridică la 37,3 milioane de lei.


Până la vară e gata baza sportivă realizată cu ajutorul FRF
 

O veste bună vine cu privire la baza sportivă de pe strada Constantin Rădulescu, finanţată de CNI. Lucrările au demarat în anul trecut în decembrie, iar viceprimarul Tabără crede că acesta va fi gata până la vară. Baza va avea o tribună pentru 500 de spectatori, un teren de joc cu iarbă artificială şi cu instalaţie de nocturnă, vestiare, pistă de atletism din tartan, iar un al doilea teren, mai mic, va fi folosit pentru minifotbal, baschet sau handbal.

Proiect baza

“Mă bucur că am ajuns în stadiul acesta, pentru că l-am preluat cu un ordin de suspendare a lucrărilor de către CNI, pentru că nu se putea preda terenul, având diferite sarcini pe el. Apoi, opt luni de zile am stat după avizul de la Mediu. Dar, vestea bună e că vom termina lucrarea mult mai repede decât cele nouă luni din contract. A fost montată instalaţia de nocturnă, se va trece în scută vreme la montarea gazonului artificial, a tribunei şi la construcţia a camerelor tehnice. Este o bază de Tip 1 realizat cu ajutorul Federaţiei Românâne de Fotbal, pentru că e un program la nivel naţional, iniţiat în cadrul proiectului Euro 2020. Este o arenă cu 500 de locuri şi se va putea juca până la nivelul Diviziei C, este utilă pentru Timişoara, vor putea să folosească terenul şi copiii, juniorii”, a mai spus Cosmin Tabără.

CNI construieşte un teren de sport la Timişoara


Se lucrează la baza sportivă de pe strada C.Rădulescu FOTO C.Tabără

Sala Polivalentă e la faza hârtiilor

Şi noua sala Polivalentă din Timişoara este încă un vis frumos. Acesta ar trebui să aibă 16.000 de locuri, dar deocamdată suntem tot la fază de hârtii.

„Pentru Sala Polivalentă a fost declarată, anul trecut, o firmă câştigătoare, dar au existat contestaţii. S-au finalizat în instanţă. În urmă cu trei săptămâni s-a semnat contractul cu firma pentru studiul de fezabilitate. Zilele viitoare mă voi vedea cu ei, pentru a le pune la dispoziţie nişte documente, pentru a se putea face acest S.F., care are un termen de trei luni, exceptând timpul pentru obţinerea avizelor”, a adăugat Cosmin Tabără. 

macheta sala polivalenta timisoara

Macheta Sălii Polivalente din Timişoara
 

În ceea ce priveşte stadionul mare care va lua locul arenei „Dan Păltinişanu” (aflat în responsabilitatea Consiliului Judeţean Timiş), momentan se face studiul de prefezabilitate. Aşa că va mai curge multă apă pe Bega până la realizare. 
 

proiect stadion timisoara

Proiectul stadionului de 30.000 de locuri
 

Încă o bază mică

Tot Primăria Timişoara va mai construi o bază sportivă pe fostul stadion Dacia din zona Ronaţ, tot în genul celui de pe strada Costică Rădulescu, cu teren sintetic şi tribună cu 500 de locuri. S-a realizat studiul de fezabilitate, este bugetată în acest an, şi trebuie să înceapă lucrările. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO Povestea celui mai mare stadion din Banat, care îşi serbează ziua pe 1 Mai

FOTO Povestea bătrânei arene „Olimpia“ din Timişoara. Din 1968, rămâne sala de sport cea mai importantă din oraş

Mica Polivalentă din Timişoara, care va avea 2.560 de locuri

FOTO Sala de sport din Timişoara care se construieşte de zece ani, demnă de legenda Meşterului Manole

FOTO Noua Sală Polivalentă din Timişoara se ridică la fel ca Făt-Frumos din poveste

Primul stadion construit după Revoluţie la Timişoara va avea 9.000 de locuri. Primarul a semnat documentaţia pentru începerea licitaţiei

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite