Topul celor mai nocive alimente mâncate înainte de culcare. În ce condiţii este bună masa consumată seara târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cina

Majoritatea nutriţioniştilor recomandă abţinerea de la mâncare cu cel puţin cu 3-4 ore înainte de somn. Mulţi oameni ajung acasă de la serviciu destul de târziu şi după o zi în care au alergat şi au avut prea puţin timp să mănânce îşi pregătesc o masă copioasă şi o mănâncă pe saturate. Alţii apelează la ronţăieli. Ambele cazuri sunt greşite, spun specialiştii.

Mesele bogate nu sunt cele recomandate înainte de somn. De asemenea, este bine să evitaţi alcoolul, cafeaua şi grăsimile, altfel dimineţile vor fi un coşmar, iar somnul va fi unul agitat.

Pentru a şti ce trebuie să mâncăm seară, ai nevoie, bineînţeles şi de o lista cu ce este total interzis, astfel încât să poţi exclude cu mai multă uşurinţă alimentele dăunătoare organismului. Aşadar, pe primul loc se află alcoolul. Chiar dacă te gândeşti că un pahar bun de vin te va ajută să adormi mai repede, efectul va fi exact invers, iar somnul tău va fi unul mai agitat. În plus, dimineaţă, te-ai putea trezi cu dureri de cap. Pe locul al doilea se află cafeaua şi produsele care conţin cafeină. Chiar dacă te gândeşti că acestea nu au niciun efect asupra ta, ele îţi pot da ciclul de somn peste cap. Aşadar, încearcă să le eviţi! Nu în ultimul rând, trebuie să eviţi mesele copioase şi bogate în grăsimi. Consumul lor îţi va îngreuna digestia şi te va face să ai un somn agitat şi chiar îţi poate cauza probleme de natură digestivă”, spun specialiştii.

Masa de seară nu trebuie să fie masa exclusivă a zilei”

Cei care nu vor să renunţe la ronţăielile de seară, la covrigei, alune, popcorn sau dulciuri, le pot înlocui cu ceva sănătos. Medicii nutriţionişti recomandă bananele, pâinea integrală, migdalele şi seminţele de in. Un pahar cu lapte cald, spun ei, poate avea efect sedativ.

Deşi este adevărat că seară organismul depozitează mai mult din energia adusă de alimente, decât o face dimineaţă, fiecare îşi adaptează programul alimentar la cel ocupat cu orele de serviciu. Deci masă de seară este la fel de bună că oricare altă atunci când vine vorba de acoperit necesităţile nutriţionale. Este bine însă fie evitate prăjelile, carnea grasă, mezelurile măturate sau un volum alimentar foarte mare, în caz contrar somnul fiind tulburat de digestia laborioasă. De reţinut că această masă trebuie să fie plină de minerale, vitamine, proteine şi carbohidraţi şi să fie completată de alte prize alimentare pe parcursul zilei. Cu alte cuvinte, masă de seară este bună, cu condiţia să nu fie masă exclusivă a zilei”, spune nutriţionistul Corina Zugravu

Aşadar, este bine să mâncăm la masa de seară lactate, pentru că acestea conţin triptofan, un aminoacid care poate contribui la inducerea somnului natural, reduce sensibilitatea la durere, atenuează migrenele, acţionează ca un antidepresiv natural, ajută la reducerea anxietăţii şi tensiunii nervoase.

Mai puteţi alege la masa de seara mâncăruri uşoare precum salate, supe de legume, carne slabă sau fructe. Despre banane, ovaz şi miere se spune că ar contribui la un somn liniştit.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite