Târgu-Mureş:Shinya Ozaki, japonezul care a cucerit Târgu-Mureşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Shinya Ozaki, japonezul care a cucerit Târgu-Mureşul
Târgu-Mureş:Shinya Ozaki, japonezul care a cucerit Târgu-Mureşul

Dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din oraş încă din 1994, niponul a revoluţionat muzica simfonică mureşeană.

Toată lumea ştie cine este, puţină lume îl cunoaşte. Japonezul Shinya Ozaki este un simbol al oraşului nostru, un element de rezonanţă al vieţii culturale mureşene. Pasionat de muzică încă din copilărie, artistul a studiat la unele dintre cele mai cunoscute şcoli de specialitate din lume, respectiv Toho Gakuen School of Music (Japonia), Curtis Institute of Music Philadelphia (USA), cu Otto Werner Muller, Academia Musicale Chigiana (Italia) cu Franco Ferrara şi la Conservatorul din Sankt Petersburg (Rusia). Primul contact cu România a fost în 1992, la o competiţie internaţională în Braşov.

Şoc numit România
„Nu ştiam absolut nimic despre România, iar în momentul în care am păşit prima dată aici, am trăit un şoc. Totul era diferit faţă de ţara mea şi faţă de ce văzusem până atunci în alte locuri”, recunoaşte dirijorul. În aeroportul Otopeni, niponul l-a cunoscut accidental pe Florin Croitoru, celebru membru de elită al şcolii româneşti de vioară, cu care e prieten de peste 15 ani şi cu care a colaborat la zeci de concerte în anii de activitate la Mureş.

„E o întâmplare fascinantă. Eram în aeroport şi nu ştiam ce să fac, unde să mă duc, pentru că nu înţelegeam limba. Am văzut un bărbat cu o husă de instrument muzical în spate. El m-a observat şi m-a îndrumat către ieşirea din aeroport. Mi-a spus că venea de la un concurs de la Viena, i-am spus la rândul meu că mă duc la un concurs şi eu. Când am fost ales ca dirijor al Filarmonicii mureşene, la chiar primul concert al meu, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să îl am alături de mine pe cel care m-a ajutat în aeroport. Colegii de la Filarmonică au făcut tot posibilul ca să afle cine era, l-au invitat pe Florin la Mureş şi de atunci suntem cei mai buni prieteni”, povesteşte Ozaki.

Noutate în muzica clasică
Oraşul nostru l-a adoptat, iar România a devenit a doua lui ţară. În cei 15 ani de lucru la Filarmonică, a revoluţionat modul în care localnicii percep muzica orchestrală şi a adus elemente de noutate în muzica oferită publicului de artiştii mureşeni. „Iubesc locurile acestea şi depun suflet în tot ceea ce fac. La început nu aveam un public foarte numeros la concerte, dar în timp s-a schimbat situaţia. Am adus muzica din filme în Filarmonică, un lucru nemaiauzit la Mureş, iar publicul a răspuns pozitiv iniţiativei mele. Îmi doresc să petrec cât mai mulţi ani în Târgu-Mureş, pentru că a devenit casa mea de-a lungul tuturor acestor ani”, declară dirijorul Shinya Ozaki.

Profil
Născut
28 ianuarie 1959, în Kagoshima(Japonia)

Educaţie
Curtis Music Institute din Philadelphia

Activitate profesională
Dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Mureş

Stare civilă
Divorţat

Ce-i place
„Îmi place onestitatea oamenilor şi apreciez foarte mult mentalitatea pozitivă a celor din jurul meu. Mă pasionează fotografia. De exemplu, imaginea de pe fundalul posterului pentru concertul de aseară imi aparţine, este din Kyoto”, povesteşte Ozaki.

Ce nu-i place
”Nu-mi plac deloc amintirile neplăcute, nu cred ca noi, oamenii, ar trebui să ne concentrăm asupra lor în viaţă. Din păcate, o facem. Nu-i suport pe cei care îi desconsideră pe alţii şi care dau dovadă de ură fără un motiv întemeiat”, spune japonezul.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite