Pielea are memorie. Explicaţiile unui specialist în dermatologie
0Pielea noastră are memorie, iar tot ce suferă ea până la vârsta de 18 ani, poate avea urmări pe termen lung. Dacă totuşi vreţi să aveţi un bronz frumos atenţie la cum şi cât staţi la plajă. Expunerea la soare este benefică şi recomandată, dar nu în exces, iar când stăm la plajă trebui să ţinem cont de sfaturile medicilor dermatologi.
Medicii dermatologi ne atrag atenţia că pe lângă plăcerile bronzului există şi câteva riscuri la care ne expunem. O expunere prelungită la soare şi la ore inadecvate ne poate provoca alergii ale pielii şi chiar cancere. Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic.
„Nu vă neglijaţi sănătatea în concediu! Asiguraţi-vă că aveţi în bagajul de vacanţă creme cu factor de protecţie ridicat şi chiar haine care vă protejează de soare. Alergiile solare se manifestă prin bubiţe şi mâncărimi pe zonele expuse la soare. Un melanom descoperit la timp are mai multe şanse să fie tratat. Atenţie aşadar la ce culoare au aluniţele dumneavoastră sau dacă îşi schimbă forma, culoarea şi volumul” ne recomandă medicul specialist dermatolog Dalila Maier
Tot medicii dermatologi ne spun că timpul pe care îl petrecem atunci când ne expunem la soare poate fi nociv, şi trebuie să ne alegem bine intervalul orar pentru un bronz sănătos.
„În întervalul orar 10 – 15 trebuie să ne ferim de soare şi chiar să căutăm o umbră de bună calitate. Nu e suficientă o umbrelă. Prin ea pătrund razele ultraviolete. La orele amiezii e bine să avem şi haine cu factor de protecţie, haine netratate cu substanţe care se absorb în fibre. Acestea trebuie să aibă o ţesătură foarte deasă, compactă, să nu fie udă şi să nu fie din poliester” ne recomandă medicul
Crema cu factor de protecţia trebuie bine aleasă şi aplicată pe piele din timp.
„Trebuie să vă aplicaţi crema cu factor de protecţie înainte să plecaţi din cameră, iar aceasta trebuie reaplicată după fiecare baie sau măcar odată la două ore. Contează şi ce factor de protecţie utilizezi. De preferat factor de protecţiei 30+ pentru cei care se bronzează repede şi 50+ pentru cei care au pielea foarte deschisă şi multe aluniţe. Dar degeaba pui odată şi apoi stai la soare. Factorul de protecţie trebuie aplicat în cantitate suficientă. Pentru un adult de exemplu crema aplicată trebuie să fie de dimensiunile unei mingi de tenis de masă şi trebuie aplicată destul de des” mai explică medicul dermatolog.
Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri
„Incidenţa melanomului creşte într-un ritm accelerat. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, dar este uşor de depistat şi cu şanse mari de vindecare. Noi medicii dermatologi încurajăm autoexaminarea aluniţelor. Pentru persoanele care se ştiu cu un istoric genetic şi cu rude care au avut probleme evaluarea de către medicul specialist ar trebui să fie făcută de cel puţin două ori pe an” a mai afirmat Dalila Maier, medic specialist dermatolog
Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. În România, incidenţa melanomului a crescut în ultimii 25 ani, de la 1,2 la 4,5 pe suta de mii de locuitori.