Şvabii bănăţeni păstrează de 300 de ani tradiţia de a vizita Bazilica Maria Radna pentru a se ruga
0În luna august va avea loc întâlnirea de vară a jurnaliştilor germani la Timişoara şi împrejurimi. În centul atenţiei sunt tradiţiile, cultura şi religia şvabilor bănăţeni.
Jurnaliştii care lucrează pentru mass-media de expresie germană din România şi Ungaria sunt organizaţi în Asociaţia FunkForum. Ei colaborează, adesea, şi cu colegi de-ai lor din Serbia, Croaţia, Italia, Austria sau Germania.
„Ceea ce îi uneşte este aceeaşi limbă de exprimare şi interesul comun pentru subiectele comunităţilor germane din această parte a Europei. Gazda întâlnirii de vară de anul acesta este Timişoara şi Regiunea Banatului. Luna August nu a fost aleasă întâplător, întrucât în această perioadă de vară mulţi şvabi bănăţeni emigraţi în Germania revin acasă în concediu. Grupul de jurnalişti are ocazia să asiste la două dintre evenimentele importante ale şvabilor bănăţeni, din această vară”, a declarat Adrian Ardelean, director executiv Asociaţie.
Primul evenimnent este pelerinajul anual german la Maria Radna. În viaţa credincioşilor catolici, pelerinajele la sanctuarele dedicate Maicii Domnului joacă un rol important.
„Aşa este şi în cazul şvabilor bănăţeni. Tradiţionalul lor loc de pelerinaj este, de mai bine de 300 de ani, Mănăstirea Franciscană de pe Malul Mureşului de la Radna cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Aici obişnuiau ei să vină în pelerinaj cu părinţii şi bunicii lor, să-şi plângă amatul şi să se roage pentru ei şi pentru cei dragi ai lor Sfintei Fecioare. Odată pe an, în ultimii patru ani, şvabii bănăţeni de pretutindeni au ocazia să retrăiască aceste momente şi o fac, chiar dacă trebuie să parcurgă peste o mie de kilometri până aici. Episcopia romano-catolică de Timişoara a stabilit pentru aceasta data de 2 august. Pelerinajul german se organizează împreună cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din München. Programul cuprinde căntecele tradiţionale mariene, drumul crucii şi o liturghie arhierească oficiată de Episcopul Marin Roos din Timişoara alături de Episcopul Reinhard Hauke din Germania. În după-amiaza de sâmbătă, 3 august, jurnaliştii revin la Timişoara unde asistă de la ora 19 în Parcul Rozelor la concertul susţinut în cadrul Zilelor Municipiului de Fanfara din Rutesheim, Germania condusă de Peter Bild originar din Gearmata”, a mai declarat directorul executiv.
Un al doilea eveniment tradiţional la care jurnaliştii au ocazia să participe este ruga de la Sântana din judeţul Arad. Kirchweih-ul este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale ale şvabilor bănăţeni. Se comemorează ziua în care a fost sfinţită biserica din localitate. Aşa o sărbătoare după tipicul străvechi se organizează la Sântana, duminică, în data de 3 august. Sute de foşti locuitori veniţi din Germania participă la eveniment. Asociaţia Sântănenilor din Germania aduce şi fanfara: Sanktannaer Blasmusik condusă de Josef Wunderlich şi Anton Kappes. Programul cuprinde înălţarea pomului împodobit, marşul perechilor în port popular dimineaţa la biserică şi după-amiaza la pom, dans, licitarea buchetelor de rozmarin, a unei pălării şi a unui batic şi seara tradiţionalul bal de Kirchweih.
După un sfârşit de săptămână plin de evenimente la care jurnaliştii au putut cunoaşte de aproape cultura şvabilor bănăţeni, ei organizează, luni, în data de 4 august, de la ora 16 o după-amiază literar-muzicală la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn din Timişoara. Asociaţia FunkForum prezintă volumul de literatură germană contemporană din România şi Ungaria. Cartea a apărut în urma a două după-amieze literare derulate pe parcursul verii trecute şi cuprinde textele prezentate de 13 autori din Transilvania, Banat şi din Ungaria împreună cu CV-urile lor. Ataşat volumului este un DVD cu înregistrările video ale lecturilor. Astfel, cititorul poate urmări textul scris în carte sau cel citit de către autor şi poate afla mai multe despre acesta. Cartea urmează să fie distribuită şcolilor şi universităţilor cu predare în limba germană, bibliotecilor, centrelor culturale şi altor instituţii interesate de promovarea culturii germane. La lansarea volumului vor fi prezenţi mai mulţi autori germani din România ş Ungaria care vor citi din operele lor. Partea muzicală a evenimentului este asigurată de Fanfara de Tineret Lambert Steiner din Sântana coordonată de Prof. Dan Miculiţ, orchestră sprijinită de Asociaţia Sântănenilor din Germania şi de Asociaţia Valores. Lecturile şi concertul vor fi urmate de o recepţie în foyerul Casei Adam-Müller-Guttenbrunn. Intrarea este liberă.
Proiectul este susţinut financiar din fonduri ale Ministerului Federal German de Externe prin Institutul pentru Relaţii Externe ifa Stuttgart şi ale Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Forumul German din Banat. Susţinere vine şi din partea Clubului Economic German Banat din Timişoara.
Vă mai recomandăm: FOTO Emoţionanta întâlnire a şvabilor bănăţeni la Ulm, locul de unde au plecat primii colonişti pe Dunăre în jos
Aproximativ 5.000 de şvabi bănăţeni au participat la tradiţionala întâlnire de la Ulm, oraşul german din landul Baden-Württemberg. Avocatul Heinz Günther Hüsch cel care a negociat cumpărarea nemţilor din România, a primit diploma de recunoştinţă.
Aducerea coloniştilor şvabi în sud-estul Europei, de acum mai bine de 300 de ani, a fost un experiment economic, social şi cultural remarcabil al acelor vremuri. Din nimic, din zone mlăştinoase, din păduri dese şi munţi sălbatici, şvabii au lăsat în urmă sate şi oraşe înfloritoare. Au adus cu ei o cultură aparte, au dezvoltat industrii şi bresle.