O parte din noua instalaţie de uree de la Azomureş va sosi pe Dunăre, în martie. Combinatul va fi cel mai mare producător de îngrăşăminte pe o rază de 1.000 de km

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactorul va fi asamblat în Austria şi va veni cu vaporul la începutul lunii martie
Reactorul va fi asamblat în Austria şi va veni cu vaporul la începutul lunii martie

Cele trei elemente ale noii instalaţii de uree sunt reactorul, separatorul şi o coloană de distilare, toate realizate de cea mai mare fabrică de profil din Ternitz, Austria, care face echipamente pentru cele mai mare companii din lume.

Materialul din care este confecţionat o parte a echipamentului reprezintă o  inovaţie şi aparţine unei firme din Suedia. Noile echipamente vor ajunge la Târgu-Mureş cu vaporul, pe Dunăre. Doar reactorul cântăreşte 160 de tone şi va fi transportat în regim special pe drumul naţional.

Azomureş va reduce din emisiile poluante    

Noua fabrică de uree face parte din planul de investiţii menit să reducă substanţial poluarea, să crească capacitatea de producţie de la 800 de tone la peste 1000 de tone şi schimbă cu totul tehnologia. „Practic din fabrica de uree nu va rămâne decât foarte puţin, se va schimba tehnologia total. Vom trece de la prill, la granulat, care înseamnă cu totul altă tehnologie. Să zicem că pe o rază de 1.000 de kilometri nu există niciun producător. Vom avea alt produs. Este tot uree, dar obţinem un produs  mult mai eficient pentru fermieri”, a declarat Mihai Aniţei, directorul general al Azomureş.

Conducerea Azomureş a asigurat fermierii că nu vor scumpi preţul îngrăşământului realizat după noua tehnologie. “ Îngrăşământul se distribuie cu ajutorul unor palete elicoidale care îl aruncă de la 15 la 30 de metri. Deoarece granula este mare şi are aceeaşi formă poate fi distribuită uniform pe teren. Deci nu vor fi mai fi zone în care pământul va fi ars, iar în altele să nu fie deloc îngrăşământ. Acesta este marele avantaj al noului produs “ a afirmat directorul Mihai Aniţei.  Mai mult, au declarat reprezentanţii Combinatului noua instalaţie reduce cu 15% consumul de gaz. La această oră, o tonă de uree este cotată la bursă cu  aproximativ 350 de dolari.

Din  cele  peste 200 de milioane de euro, investiţia Azomureş, pentru instalaţia de uree a fost semnat un contract în valoare de 78 de milioane de euro cu firma din Cehia Chemoproject Nitrogen a.s., cu sub licenţă Stamicarbon Olanda, care are termen de executare data de 31 decembrie 2015.
“România reprezintă un potenţial pe piaţă. Acesta este primul nostru proiect în România. Proiectul este menit să  reducă costurile materialelor de construcţii,şi asta pentru că proiectarea se face într-un program 3 D, care calculează tot necesarul de materialele cu exactitate. 'Se scanează în 3D toată suprafaţa respectivă” a declarat Ivan Hula, directorul de proiecte al comaniei din Cehia. „ În primăvara anului viitor vom  începe instalarea echipamentelor la Azomureş, iar în noiembrie 2015 va fi gata întreaga fabrică de uree. Compania lucrează cu o serie de firme din Austria, Olanda şi Japonia la realizarea proiectului de la Târgu Mureş” a mai adăugat reprezentantul companiei cehe.

Citeşte şi:

Combinatul Oltchim, greu de pornit. Secţia Oxo a fost închisă la doar trei săptămâni de la repornire

VIDEO Arin Stănescu, administratorul judicar al fostelor combinate Mechel, la Adevărul Live: Am trimis o ladă de documente către Direcţia Antifraudă

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite