Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns şi în judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în România, cu un avion special, iar apoi a fost distribuită în toată ţara. Preoţii din judeţul Mureş au mers la aeroportul din Cluj-Napoca pentru a o primi, iar apoi au împărţit-o credincioşilor

Sfanta Lumină a coborât în Biserica Sfântului Mormânt sâmbătă la orele 14.15 si a fost împărţită celor prezenti de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi a toată Palestina. Pe Aeroportul Otopeni a ajuns în jurul orei 20, iar câteva ore mai târziu în toată ţara.

Lumina Sfântă de la Ierusalim este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întampla în fiecare an în timpul Vecerniei Mari din Sâmbata Mare. Între orele 12,30 – 14,30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu arde pe nimeni.

Mii de credincioşi din judeţul Mureş au mers aseară la Slujba de Înviere

În noaptea Invierii, fiecare participant la slujba trebuie sa aiba cu el o lumanare pe care o aprinde si o tine aprinsa tot timpul savarsirii Sfintei Invieri. Dupa Inviere, fiecare se intoarce cu lumanarea aprinsa acasa. Se spune ca se aduce lumina Invierii sau vestea miracolului. Lumanarea se pastreaza tot timpul anului, aprinzandu-se ori de cate ori se abate vreo nenorocire asupra familiei, membrii acesteia fiind astfel calauziti de lumina.

Sărbatoarea Învierii Domnului e cea mai îmbucurătoare şi cea mai solemnă dintre toate sărbătorile creştine din timpul anului bisericesc, datorită caracterului special al slujbelor bisericesti care se oficiază la această sarbatoare. Toate slujbele: utrenie, vecernie, pavecernita, miezonoptica, ceasurile, precum si sfanta liturghie, se fac dupa un tipic special.

În Biserica Ortodoxa Romana, slujba invierii se desfasoara dupa urmatorul tipic : inceputul se face sambata, la orele 23:45, cand stingandu-se toate luminile, preotul iese prin sfintele usi cu o lumanare aprinsa de ia candela de la Sfanta Cruce si spune de trei ori "Veniti de primiti lumina". La acest indemn, toti credinciosii iau lumina de la preot si ies afara in fata bisericii, unde este asezata o masa pe care stau: Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si doua sfesnice cu luminari aprinse.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, credincioşii primesc Sfintele Paşte, pâinea şi cu vinul sfinţite, care apoi se iau dimineţa pe stomacul gol. Până la Înălţarea Domnului, fiecare creştin salută cu "Hristos a Înviat şi i se răspunde cu „Adevărat a înviat!”

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite