Kover Laszlo: Să nu uităm că Mircea Eliade a fost membru al Gărzii de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kover Laszlo a fost prezent la Târgu-Mureș ca invitat al PCM-ului
Kover Laszlo a fost prezent la Târgu-Mureș ca invitat al PCM-ului

Președintele Parlamentului Maghiar, Kover Laszlo, prezent aseară la Târgu-Mureș în calitate de invitat al Partidului Civic Maghiar, a ținut să-i răspundă premierului Victor Ponta, care l-a anunțat că ar putea fi numit ”persona non grata”, în cazul în care va încălca legislația României pe timpul vizitei sale.

Kover Laszlo a întreprins un tur electoral în județul Mureș, fiind prezent și la Livezeni, localitate afectată de inundații, în urma unei vijelii extrem de puternice. Odată ajuns la Casa de Cultură Mihai Eminescu, acesta a fost primit cu aplauze de către cei aproximativ 200 de spectatori prezenți la festivitatea de încheiere a campaniei electorale a PCM-ului.

Președintele Parlamentului Maghiar a susținut că nu consideră că ar fi încălcat vreo lege, chiar dacă acțiunile sale nu sunt tocmai pe placul primului ministru român. ”România are dreptul de a îndepărta un cetăţean membru al unei ţări UE dacă a încălcat legislaţia română, însă eu sunt de părere că n-am încălcat-o şi nici nu intenționez s-o fac. Tot ce fac şi spun nu poate fi întotdeauna pe placul primului-ministru. Acestea sunt regulile politicii şi nu trebuie neapărat să fim de acord unii cu alţii", a declarat Kover Laszlo.

A evitat să vorbească despre Nyiro Jozsef

În ceea ce privește reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, acesta s-a ferit pe cât posibil să se pronunțe, dar în final a cedat, afirmând că e sigur de faptul că după alegeri apele se vor liniști, iar discursul celor două părți implicate, cea maghiară și cea română, va fi altul. Totuși, Kover nu s-a sfiit să amintească faptul că Mircea Eliade a fost membru al Gărzii de Fier, ceea ce nu-i subminează în vreun fel valoarea creativă.

Parlamentul de la Budapesta vrea să reînhumeze în Odorheiu Secuiesc rămăşiţele poetului "de sânge şi glie" Jozsef Nyiro, care a fost căutat pentru crime de război şi care a decedat în 1953 în Spania lui Franco. Nyiro a fost un ideolog cultural faimos în perioada lui Horthy şi între octombie 1944 şi martie 1945, când zeci de mii de evrei au fost pur şi simplu masacraţi. În acea vreme, Nyiro fusese deputat de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta. În 1945, el s-a refugiat în Germania, iar în 1950 a fugit în Spania.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite