Investiţii masive în iluminatul Palatului Culturii, la un secol de la inaugurare
0Consilierii judeţeni au aprobat o serie de investiţii importante pentru iluminatul arhitectural al Palatului Culturii. Pe timp de noapte, clădirea va fi iluminată spectaculos, dar totodată costisitor. Aceeaşi situaţie şi în cazul Palatului Administrativ.
"În vederea punerii în valoare a identităţii arhitecturale a celor două clădiri, a elementelor decorative şi arhitecturale specifice, atât pe perioada zilei cât şi a nopţii, lumina artificială permiţând o altă viziune a arhitecturii, obţinându-se o lectură dinamică a diferitelor elemente caracteristice ale arhitecturii celor două edificii, este oportună realizarea instalaţiilor de iluminat arhitectural a Palatului Culturii. În acest sens a fost elaborat un studiu de fezabilitate privind execuţia lucrărilor de iluminat arhitectural, proiectantul propunând un scenariu care pune în evidenţă valoarea arhitectonică şi culturală a celor două clădiri, sursele de lumină propuse fiind de tip LED, cu indice de redare a culorilor foarte bun. Aceste surse de lumină au avantajul că deşi vor fi amplasate pe faţade au dimensiuni reduse şi nu sunt vizibile pe timpul zilei şi totodată au un consum redus de energie", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Astfel, 800.000 de lei vor fi investiţi în iluminatul Palatului Culturii şi al Palatului Administrativ, pentru punerea în evidenţă a frumuseţii edificiilor.
Palatul Culturii, situat în centrul oraşului Târgu-Mureş, este una din cele mai reprezentative clădiri ale localităţii. Palatul, care a fost construit între anii 1911 - 1913 de edilul oraşului, Bernády György, şi proiectat de arhitecţii Komor Marcell şi Jakab Dezső conform şcolii lechneriene, se impune atât prin decoraţia interioară, dar şi prin cea exterioară.