Care este cel mai mic oraș din România și ce îl face celebru

0
Publicat:

Băile Tușnad este cel mai mic oraș din România, din punct de vedere al numărului de locuitori. Potrivit celui mai recent recensământ, aici locuiesc doar 1.372 de oameni, față de 1.641, în anul 2011, când tot aceeași poziție ocupa. Localitatea se mândrește însă cu celebrele sale ape minerale.

Băile Tușnad. FOTO Shutterstock
Băile Tușnad. FOTO Shutterstock

Situat pe pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în apropierea Lacului Sfânta Ana, cel mai mic oraș din România atrage anual zeci de mii de turişti români și străini, care vin aici pentru a beneficia de tratamentele cu ape minerale, dar și de aerul curat, bogat în ioni negativi, al stațiunii aflate la cca. 30 de kilometri de Miercurea Ciuc.

Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise încă din secolul al XVIII-lea, care menţionează existenţa unor izvoare a căror apă cu cu efecte curative era folosită de către localnicii satelor din apropiere.

Staţiunea Băile Tuşnad a apărut pe harta României în 1842 şi a devenit celebră pentru apele termale tămăduitoare.

O legendă despre vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a fost cea care a atras atenţia asupra efectului terapeutic al apelor minerale. Din 1845 au început să se facă demersuri pentru exploatarea acestei resurse naturale miraculoase. După Revoluţia din 1848, staţiunea a fost distrusă, fiind reconstruită ulterior și transformată din nou într-o oază de linişte.

Situată în Defileul Oltului, la 656 de metri altitudine, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, stațiunea se mândrește și cu  Lacul Ciucaş, creat în scop turistic.

Ape termale miraculoase

Masivul Ciomad este una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi. Fenomenele vulcanice în zona Tuşnadului au avut un rol important în formarea şi dezvoltarea staţiunii, iar cele postvulcanice, foarte active, reprezintă un factor important în viaţa staţiunii Băile Tuşnad.

Emanaţiile de bioxid de carbon şi apele minerale au permis practicarea tratamentelor terapeutice şi au creat condiţiile necesare pentru ca oraşul să devină o staţiune balneoclimaterică importantă.

Studiile efectuate de cercetători au demonstrat că apele minerale şi tratamentele de la Tușnad au efecte extraordinare pentru bolnavii care suferă de inimă, au probleme cu tensiunea sau cu sistemul circulator.

Apele minerale de aici și-au confirmat, de asemenea,  prin cercetări, efectul liniştitor asupra sistemului nervos şi eficiența în bolile de stomac.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite