VIDEO FOTO Nuntă în stil gorjenesc la Muzeul Satului de la Curtişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nunta tradiţională gorjenească a fost reînviată, aseară, în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Dansatorii şi interpreţii de la Ansamblul Artistic «Doina Gorjului» au readus în actualitate obiceiurile străvechi, cum ar fi: împodobitul bradului, udatul alaiului de nuntă şi al miresei sau bărbieritul ginerelui.

În cadrul Muzeului Satului de la Curtişoara a fost recreată atmosfera specifică unei nunţi tradiţionale. Toate obiceiurile au fost prezentate celor care au asistat la acest eveniment, care capătă o amploare tot mai mare de la an la an. Mirele şi mireasa au fost doi elevi care colaborează cu secţia de dansuri a Ansamblului Doina Gorjului. „Am avut ceva emoţii. Este pentru prima dată când am jucat acest rol. Când o să fac nuntă adevărată, îmi doresc să respect tradiţiile şi la nunta mea“, a spus Maria, în vârstă de 16 ani, elevă la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu. 

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului folcloric „Doina Gorjului“, a fost cumnatul de mână. Acesta a spus că tradiţia încă se mai păstrează, însă, din păcate, nu şi şi portul: „Spre bucuria multora, la Gorj, obiceiul nunţii se păstrează intact. Ceea ce nu se păstrează la fel de bine este portul. De obicei, la noi, nunţile sunt cu obiceiurile specifice şi nu facem altceva decât ceea ce se întâmplă în mod normal la nunţile din Gorj. Sunt cumnat de mână la această nuntă. Ne-am pregătit pentru acest eveniment. Totul se întâmplă aşa cum se desfăşoară la o nuntă tradiţională“.

„Nu am văzut niciunde nunţi mai frumoase ca în România“

Nunţile din Oltenia au un specific aparte. „Cea mai mare parte a oamenilor au uitat de tradiţii. Nu am văzut niciunde nunţi mai frumoase ca în România“, a spus Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii Culturale «Fiii Gorjului». 

Tradiţii apreciate 

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a spus că muzeul de la Curtişoara poate fi inclus în circuitul turistic prin astfel de evenimente: 


„Scopul nostru este acela ca prin astfel de acţiuni să dezvoltăm turismul, pentru că dispunem de un potenţial care nu este valorificat. Tradiţiile noastre gorjeneşti sunt un produs apreciat şi recunoscut de toată lumea. La acest eveniment sunt prezenţi vizitatori din Franţa şi mă bucur că acest obicei prinde foarte bine la publicul avizat. Pasul următor este ca Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara să facă parte dintr-un circuit turistic, alături de Transalpina, mănăstirile din Gorj, peşterile din Gorj şi potenţialul turistic atât de diversificat“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite