„Tunuri“ inventate de agricultorii din Gorj pentru a goni mistreții de la porumb
0Agricultorii gorjeni sunt disperați din cauza atacurilor mistreților, care s-au înmulțit în ultima perioadă, astfel că oamenii au găsit tot felul de metode pentru a-i speria pe porcii sălbatici, ca să nu se mai apropie de plantații.
Localnicii din comuna Dănești, din județul Gorj, au improvizat un fel de tun care funcționează pe bază de gaz, care să țină porcii mistreți la distanță.
„Folosesc o butelie de aragaz. Face un zgomot puternic, la fel ca o pușcă. Trage la fiecare 5 minute. Sper să-i sperie și să nu mai vină la porumb, că nu mai putem. Am muncit tot anul ca să nu ne alegem cu nimic“, spune Ion Blondea, agricultor din comuna Dănești.
Acesta vine în seară să pornească sistemul, care consumă o butelie pe lună. Gorjeanul a mai cheltuit 800 de lei pentru așa-numitul tun care sperie porcii mistreți.
„Eu sper să fie eficient și să nu arunc banii pe fereastră. Până acum nu am avut probleme. A trebuit să fac ceva, pentru că am avut pagube importante“, a mai precizat Ion Blondea.
Agricultorii își păzesc plantațiile împotriva porcilor mistreți
Alți agricultori vin și își păzesc plantațiile de porumbi. „Mai vin să stau de pază ca să nu vină porcii mistreți, că ne-au dus la disperare. Nu putem să venim în fiecare seară, să stăm non stop de pază. Sunt niște instalații care se pun împotriva animalelor sălbatice, dar nu prea sunt eficiente. Sper să mai rămân și eu cu ceva recoltă la toamnă“, a spus un alt agricultor.
Ce despăgubiri prevede legea
Legea prevede despăgubiri în valoare de circa 4.000 de lei pentru un hectar de porumbi distruşi de mistreţi.
„Trebuie să anunţe, în primul rând, gestionarul fondului de vânătoare că, în preajma recoltelor lor sunt animale sălbatice, merg la primărie şi depun o cerere că au recolta distrusă“, a spus Valentin Priporeanu, directorul Direcției pentru Agricultură Gorj.
Atacuri ale porcilor mistreți au fost înregistrate și în alte zone din județul Gorj.