Pericolele cauzate de cutremure în zonele montane ale județului Gorj, verificate cu dronele de către salvamontiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiștii gorjeni vor desfășura o acțiune de verificare a zonei montane a județului Gorj cu ajutorul dronelor, în urma cutremurelor care au avut epicentrul în această regiune. Salvatorii vor verifica dacă sunt roci dislocate și dacă acestea pun în pericol siguranța turiștilor.

image

Acțiunea de verificarea va începe vineri, 7 aprilie, pe Cheile Sohodolului. „Mâine demaram activitatea de analiza a posibilelor efecte ale cutremurelor și replicilor acestora produse în zona montana a județului Gorj cu ajutorul dronelor. Prima acțiune o vom face în zona Cheile Sohodolului din comuna Runcu și vom analiza eventuale roci de mari dimensiuni dislocate de pe versanți care ar putea fi instabile și, la un nou cutremur, să cada în zonele de acces ale mașinilor și turiștilor“, a transmis Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Serviciul Salvamont Gorj dispune de un sistem de drone unic la nivel la național. Acestea sunt dotate cu aparatură extrem de performantă, care realizează fotografii sau filmează în detaliu. Imaginile sunt, apoi, analizate într-un centru. Sistemul este folosit în special pentru găsirea persoanelor dispărute.

Acțiunea va continua și în alte zone

Acțiunea va continua și în perioada următoare. „Vor fi analizate zone ample din sectorul montan sudic al masivului Vâlcan, zone în care au fost înregistrate cutremurele, respectiv zona dintre Schela și Peștișani. Acțiunea este inițiată și susținută de către Consiliul Județean Gorj și va fi realizată de către Serviciul Salvamont Gorj, împreună cu specialiști din cadrul Vodafone Romania - partenerul de tehnologie al Salvamont România și beneficiază de sprijinul Primăriei Runcu. Menționăm că această activitate de analiza nu dorește să se substituie activității unor altor instituții cu atribuții în domeniu și are doar un caracter de analiza locală care să permită autorităților publice să cunoască situația din teren și să întreprindă măsurile necesare pentru a-i proteja pe cei care merg pe munte , deopotrivă turiști sau persoane care desfășoară diverse activități profesionale“, a mai spus Sabin Cornoiu.

Două cutremure puternice au afectat județele Gorj și Hunedoara în luna februarie. Unu cutremur a avut o intensitate de 5,2 și celălalt de 5.7. Mai multe clădiri au fost afectate. Acestea au fost urmate de numeroase replici. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite