Mecanismul ce a dus la explozia preţului energiei electrice. „Fac profituri de miliarde şi nimeni nu zice nimic“
0Un important lider de sindicat de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), principalul producător de energie electrică pe bază din cărbune, susţine că creşterea preţului este determinată de CEO.
CEO produce energie electrica scumpă, deoarece trebuie să achite un certificat de CO2 pentru poluare pentru fiecare megawat produs de termocentrale, iar acesta a ajuns să coste aproape 60 de euro.
Ceilalţi producători, susţine Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), îşi stabilesc preţurile în funcţie de CEO, pentru că vor să îşi maximizeze profiturile, deşi preţul cu care produc energia electrică este mult mai mic şi nu fluctuează.
„Dacă ai o pondere de 20% în piaţa de energie şi te duci la preţuri de 500-600 de lei pentru un megawat, vin şi ceilalţi care au costuri de 100 de lei sub tine. Nu vând cu 500 de lei, dar vând cu 490 de lei. Ei fac profituri de miliarde şi nimeni nu zice nimic şi CEO se chinuie să vândă şi o face în pierdere, având în vedere costul ridicat al certificatului de Dioxid de Carbon. Principalul perdant este cetăţeanul din România“, arată Pârvulescu.
„Apar dezechilibre, deoarece piaţa este sensibilă“
De asemenea, liderul de sindicat consideră că un alt motiv al creşterii preţurilor îl reprezintă informaţiile care circulă legate de încetarea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune.
„Creşterea are un fundament. În momentul în care arunci pe piaţă ideea sau proiectul de închidere a termocentralelor, fără să se vorbească de timp, de etape, iar energia pe cărbune are 20% din piaţă, atunci apar dezechilibre, deoarece piaţa este sensibilă. A mai fost o situaţie care s-a rostologit în presă şi în opinia publică, că CEO rămâne fără 3.500 de salariaţi. Cei care pe bursă ştiu ce înseamnă acest lucru şi o cantitarte mai mică la CEO şi un minus pe piaţa producătorilor, ceea ce irită piaţa“, explică liderul de sindicat.
„Piaţa de energie la producător este liberă de ani de zile“
Dumitru Pârvulescu consideră că explozia preţului de vânzare al energiei electrice nu are nicio legătură cu liberalizarea preţurilor: „Piaţa de energie la producător este liberă de ani de zile. Acum s-a liberalizat piaţa către consumator. OPCOM este piaţă liberă de mult imp. Aici este o altă anomalie. La producător nu s-a introdus nicio reglementare şi nu se ţine cont că fiecare producător are o structură diferit de costuri - una este să producă curent folosind apa, şi alta folosind huila. Aici ar fi trebuit să se intervină“
Vă mai recomandăm să citiţi