Manifestul elevului dintr-un sat din Gorj: „Profesorul perfect ar trebui să ne explice calm lecțiile“
0Un proiect derulat timp de 20 de luni în satul Ceauru, comuna Bălești, din Gorj, a fost finalizat cu întocmirea „Manifestului elevului“, o listă cu doleanțele elevilor.

Proiectul „CONGRUENT – Competențe Necesare Grupurilor Eterogene de Tineri” a fost finalizat zilele trecute.
„Manifestul elevului“ a fost citit în fața conducerii școlii și a autorităților locale. Acesta cuprinde o serie de doleanțe venite din partea elevilor, care vizează atât modul în care se comportă cadrele didactice, dar și felul în care își doresc să arate școala în care învață.
„Mi-aș dori ca doamnele profesoare să nu mai țipe și să ne explice lecțiile în totalitate. Și să nu ne mai jignească“, este una dintre cele mai întâlnite solicitări.
„Profesorul perfect ar trebui să ne explice calm lecțiile, iar dacă nu înțelegem să ne ajute“, au mai transmis elevii din satul Ceauru.

Alte solicitări ale elevilor s-au referit la școala la care învață: „Mi-aș dori ca în clasă să fie mobilier nou și săpun la baie. Mi-aș dori o școală mai modernă în care iarna să fie cald”. Alți elevi au mai susținut că își doresc ca „profesorii să nu mai facă diferențe“ între ei.
„Mai multă promptitudine din partea autorităților“
Proiectul a avut în vedere și solicitările localnicilor. „Oamenii din comunitate își doresc mai multă liniște, mai multă promptitudine din partea autorităților, să fie ascultați și creditați, să fie chemați la ședințe, să li se ceară părerea, să nu mai fie intervievați doar înainte de alegeri, comunitatea să fie mai închegată, unită. Oamenii din grupul vulnerabil își doresc niște întâlniri reale și oneste, programe de combaterea abandonului școlar, programe de combatere a sărăciei, nu doar intervenții punctuale care nu rezolvă cauza“, se arată într-un comunicat de presă al asociației „Docuart“.
Aproape 600 de copii au fost implicați în proiect
Acțiunile au vizat îmbunătățirea relațiilor din comunitate.
„Proiectul de intervenție socio-culturală CONGRUENT, derulat de Asociația Docuart în parteneriat cu Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” din sat Ceauru, comuna Bălești, județul Gorj, a fost dedicat copiilor și adulților din comunitatea interetnică din satul Ceauru și a avut ca scop îmbunătățirea relației dintre cei trei mari actori ai procesului educațional: profesori, copii și părinți“, se arată într-un comunicat de presă.
Elevii au participat la o serie de activități, care s-au desfășurat în diferite modalități. „În 20 de luni, Docuart a implementat împreună cu experții săi programe de: psiho-educație pentru părinți (parenting), de combatere a bullying-ului prin cinematerapie, de educație financiară pentru elevi, de competențe antreprenoriale pentru adulți, de mentorat prin activități non-formale, de psiho-terapie pentru copiii dezavantajați“, au mai transmis reprezentanții asociației.
Daniela Apostol, inițiatoarea proiectului CONGRUENT și președinta Asociației Docuart, a precizat că aproape 600 de copii au fost implicați în acest proiect: „Au fost 20 de luni foarte intense, dar credem noi cu rezultate palpabile și… copii fericiți. Noi spunem că jumătate din acel număr statistic din Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Bălești 2015-2020, adică 589 de copii școlari, s-au transformat în persoane reale pentru noi, pe care am ajuns să le îndrăgim și de care am fost, într-o multitudine de situații, impresionați și emoționați”.