Gorjenii care mănâncă bătaie de la partenerele de viață. „Cele mai multe cazuri se încheie cu împăcarea părților“

0
Publicat:

Peste 250 de bărbați din județul Gorj au fost victimele agresiunii partenerelor lor de viață, în urma unor situații de violență în familie cercetate de polițiștii gorjeni.

Peste 250 de gorjeni au fost victimele partenerelor FOTO: Shutterstock
Peste 250 de gorjeni au fost victimele partenerelor FOTO: Shutterstock

Un număr de 1.139 de infracțiuni de violență domestică au fost înregistrate de la începutul anului și până în prezent în județul Gorj. Printre victime au fost și 254 de bărbați, agresați de partenerele de viață.

„Avem și cazuri de bărbați care au fost victime, prin acte violență sau verbal, și 764 de cazuri în care femeile au fost victime ale agresiunii bărbaților. Mai sunt și femei care apelează la coerciția fizică față de parteneri. Agresiunea este o chestiune reciprocă. Ceea ce i se pare cuiva că este agresiune, altuia nu i se pare“, a spus Lucian Brâncuși, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.

Acesta a precizat că fenomenul violenței în familie s-a diminuat totuși. „În primele nouă ale acestui an, comparativ cu anul trecut, acest fenomen cunoaște o ușoară scădere. Infracționalitatea sesizată în domeniu a scăzut cu patru la sută, fiind înregistrate 1.139 de infracțiuni de violență domestică, față de 1.167, anul trecut“, a mai precizat Lucian Brâncuși.

Potrivit acestuia, cele mai multe cazuri de violență în familie se termină cu împăcarea partenerilor.

Cel mai grav caz din Gorj a avut loc în localitatea Baia de Fier, unde o femeie a fost ucisă de către concubin.

Aproape 400 de ordine de protecție

În primele nouă luni ale acestui an, polițiștii au emis aproape 400 de ordine de protecție. „Ordinele de protecție provizorii pe care polițiștii le emit în cazurile unde rezultă risc iminent pentru viața și integritatea fizică a persoanei au fost în primele nouă luni în număr 383, în scădere cu 46 față de anul trecut. În schimb, ordinele de protecție emise de instanțele de judecată sunt într-o creștere. Deși sunt emise de instanțele de judecată, măsurile dispuse de instanțele de judecată cad în sarcina poliției“, a mai menționat șeful de la Ordine Publică.

Astfel, 16 agresori au ajuns după gratii pentru că nu au respectat ordinele de protecție. „Mergem pe măsuri graduale, dar am fost nevoiți în 16 cazuri să aplicăm măsuri preventive, în special rețineri, față de persoane care nu au respectat măsurile dispuse, în principal de a se apropia de victime. Principalul scop al acestor instrumente legale este de a îndepărta pericolul“, a precizat Lucian Brâncuși.

Un omor și o tentativă de omor între parteneri

Cazurile grave s-au redus în acest an. „Cele mai multe infracțiuni care vizează acest domeniu constau în loviri și alte violență, 55% din cazurile de violență domestică. Îmbucurător este că nu mai avem înregistrate așa de multe infracțiuni de mare violență. Anul trecut au fost trei infracțiuni de omor, în contextul violenței domestice, iar anul acesta am înregistrat o infracțiune de omor și alta de tentativă de omor. Cetățenii au început să conștientizeze importanța acestor instrumente juridice“, a mai informat șeful de Ordine Publică.

Cele mai multe cazuri se produc între parteneri. „Ca relație între agresor și victimă, de cele mai multe ori, violența se întâmplă între soț și soție sau concubin și concubină, foști sau actuali parteneri. Apoi, 30% dintre cazuri s-au produs între parteneri sau foști parteneri. Urmează relația părinte-copil, după care violențe între frați. Cele mai multe infracțiuni se produc la domiciliul victimelor, în 88% din cazuri. Sunt rare cazurile în care violența domestică se produce în locuri publice“, a mai adăugat Lucian Brâncuși.

Cele mai multe cazuri se produc pe fondul consumului de alcool și al geloziei, precum și al problemelor de natură financiară.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite