Pumnul şi palma conjugală la români. Mii de cazuri de violenţă în familie, în câteva luni, la Neamț

0
Publicat:

Datele oferite de Poliţia Neamţ arată că viaţa în doi nu-i deloc armonioasă, în ceea ce priveşte violenţa în familie fiind înregistrate mii de cazuri în doar câteva luni.

De multe ori, violența în familie are consecințe grave FOTO Arhiva Adevărul
De multe ori, violența în familie are consecințe grave FOTO Arhiva Adevărul

„În primele 7 luni ale acestui an, poliţiştii au intervenit la 2.058 de cazuri de violenţă în familie, 563 dintre acestea fiind înregistrate în mediul urban şi 1.495 în mediul rural. În 200 de cazuri a fost emis un ordin de protecţie provizoriu, fiind dispuse aproximativ 400 de măsuri de protecţie a victimei“, a declarat inspector Ramona Ciofu.

În circa 110 cazuri, victima a refuzat emiterea unui ordin de protecţie. Între măsurile de siguranţă dispuse se numără evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, reintegrarea victimei şi copiilor în locuinţă, limitarea dreptului de folosinţă a persoanei violente asupra unei părţi a imobilului comun sau cazarea victimei într-un centru de asistenţă.

Tot pentru protecţia persoanei abuzate, în alte situaţii s-a decis obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate, interdicţia de a se deplasa în localităţi sau zone pe care victimele le frecventează şi interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, sau în orice alt mod.

Cauzele violenţei în familie sunt multiple şi derivă din cotidian. Factori care contribuie decisiv sunt consumul de alcool, educaţia precară, mediul social, lipsa resurselor materiale. Reacţiile violente ale unora sunt „dictate“ şi pe fondul unor tipuri de personalităţi dizarmonice. Astfel de persoane consideră ceva firesc să se manifeste agresiv cu cei din jur. 

Aplicația care ajută victimele - Cer luminos

Pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei conjugale, de câţiva ani există şi în România o aplicaţie, Bright Sky RO - Cer luminos, un instrument digital gratuit în orice reţea telefonică, ce oferă asistenţă şi informaţii persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă. Este disponibilă în liba română, engleză şi maghiară, punând la dispoziţia utilizatorilor o bază de date cu servicii de asistenţă.

Mai sunt chestionare de evaluare a siguranţei într-o relaţie, combate miturile legate de violenţa domestică, prezintă prevederile care protejează victimele, precum şi măsurile ce pot fi adoptate pentru creşterea siguranţei online. Aplicaţia oferă, de asemenea, date şi sfaturi utile legate de hărţuirea în spaţiul public sau privat şi despre hărţuirea sexuală.

Un ultim caz grav de violenţă extremă în familie s-a petrecut pe 15 septembrie 2023, la Târgu Neamţ. O femeie, de 57, de ani este şi acum inconştientă pe patul de spital, după ce a fost agresată de soţul în etate de 62 de ani. Beat fiind, a lovit-o cu ciocanul şi toporul, provocându-i grave leziuni. Bărbatul a fost arestat pentru tentativă de omor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite