Festivalul sarmalelor și piftiilor la Peștișani, comuna în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși

0
Publicat:

Festivalul sarmalelor și piftiilor va avea loc duminică, 16 octombrie, în comuna Peștișani, din județul Gorj, acolo unde s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși, cel mai mare artist român din toate timpurile.

Festivalul sarmalelor și răciturilor va avea loc duminică, 16 octombrie Foto: Alex Băluță/facebook
Festivalul sarmalelor și răciturilor va avea loc duminică, 16 octombrie Foto: Alex Băluță/facebook

Festivalul va începe la ora 12,00, în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din comuna  Peștișani.

Bucătari pricepuți își vor expune preparatele tradiționale în cadrul unui concurs culinar, iar un juriu de specialiști vor desemna cele mai gustoase sarmale și piftii, fiind acordate premii de organizatori și sponsori.

Cei prezenți vor avea la dispoziție standuri de unde își vor putea procura sarmale și piftii, dar și alte preparate tradiționale.

Spectacole de muzică populară și ușoară

La ora 16.00, pe scena amenajată special în curtea liceului va putea fi urmărit un spectacol susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, după care, seara se va încheia cu un recital al artistului gorjean Tavi Colen și al solistei Emma de la Zu.

Intrarea va fi liberă.

Festivalul răciturilor a fost întemeiat de Radu Ciobaniu

Tradiția unui festival al răciturilor a fost întemeiată în Gorj de Radu Ciobanu, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști gorjeni ai industriei ospitalității, care, din păcate, plecat prematur dintre noi. „Festivalul Răciturilor” a fost organizat de acesta, în calitate de președinte al ANTREC Gorj, timp de nouă ediții, majoritatea dintre ele la Tismana.

Ultima dintre ele, cea de-a zecea, s-a desfășurat la Peștișani în 2019, chiar în memoria sa.

Începând cu anul acesta, Primăria comunei Peștișani completează răciturile cu sarmale, această combinație culinară fiind specifică doar zonei Gorjului.

În comuna Peștișani există mai multe atracții turistice. În primul rând, aici se află, în satul Hobița, Casa Muzeu „Constantin Brâncuși“, exact pe locul unde s-a născut marele sculptor. De asemenea, în Peștișani se mai află Peștera Cioarei, în care s-au găsit unele dintre cele mai vechi oseminte umane din Europa. Barajul Clocotiș aflați în munții și peisajele montane întregesc atracțiile localității. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite