Cum era pedepsită infidelitatea în epoca medievală. Sancţiunile erau foarte aspre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile şi bărbaţi infideli rămâneau fără o mare parte din avere
Femeile şi bărbaţi infideli rămâneau fără o mare parte din avere

Infidelitatea era aspru pedepsită în epoca medievală. Instanţele de judecată din perioada respectivă aplicau pedepse dure celor găsiţi vinovaţi.

Un proces de acest fel a avut loc la începutul anului 1600 în Bârlad. Ursu, fiul unui boier, a fost prins de soţul Neagolei, în timp ce se iubea cu aceasta.

„După lungi dezbateri, tribunalul bârlădean stabileşte ca «Ursul să-şi plătească capul» lui Procop Negrea, «ureadnic de Bârlad». Pentru aceasta s-au vândut «cinci ogoare şi un răzor, şi o falce de vie şi cu 140 de pruni, un vad de moară în Gârla Putnei cu 76 taleri de argint»“, arată istoricul Eugen Şendrea în volumul „Istoria pe placul tuturor“. 

Crimă pasională

Peste doar câţiva ani, acelaşi judecător din Bârlad avea să judece o crimă pasională, care a făcut mare vâlvă: Marica, din localitatea din Oleşeşti, i-a tăiat capul soţului său, Vascan, pentru un anume Burdugan. „Are noroc cu carul, scăpând de mâna călăului, dar plătind pentru aceasta 60 taleri de argint; bani, nu glumă!“, mai prezintă Eugen Şendrea. 

Cum a plătit Lupa pentru că şi-a părăsit bărbatul

Un alt caz judecat de instanţa de judecată a fost cel al Lupei, care şi-a părăsit bărbatul pentru altcineva. „Va fi nevoită să-şi vândă casele din Târgul Putnei, împreună cu zece ogoare, un loc de grădină şi vad de moară, totul valorând uriaşa sumă de 240 zloţi tătărăşti“, se menţionează în volumul „Istoria pe placul tuturor“. 

Cum a plătit Ana din Trotuş copilul pe care l-a avut cu un alt bărbat

În părţile Bacăului a fost vestit cazul Anei, din Trotuş, care a rămas gravidă cu un tânăr, care nu era soţul ei. „Tribunalul «oamenilor buni şi bătrâni» din Trotuş, în prezenţa lui Beja pârcălabul şi a mai multor «megieşi şi primprejur, a şoltuzului şi a 12 pârgari» este condamnată «la pierderea părţilor de moşie ale împricinatei din satele Pildeni şi Hiltu»“, precizează istoriul Eugen Şendrea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite