Conflict la Campionatul Mondial de Radiogoniometrie, din România. Mărul discordiei, sportivii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionatul Mondial de Radiogoniometrie pentru Tineret a avut loc la Târgu Jiu Foto: facebook.com/adrianflorin.marcu
Campionatul Mondial de Radiogoniometrie pentru Tineret a avut loc la Târgu Jiu Foto: facebook.com/adrianflorin.marcu

Sportivii ruşi de radiogoniometrie nu au mai participat la Campionatul Mondial pentru tineret, care a avut loc în judeţul Gorj. Federaţia internaţională a aprobat participarea sportivilor din Rusia, dar participanţii din SUA şi Ucraina s-au opus vehement, astfel că, în cele din urmă, nu au mai participat.

Un adevărat conflict s-a iscat între sportivii participanţi la Campionatul Mondial de Radiogoniometrie pentru Tineret, care s-a desfăşurat în municipiul Târgu Jiu, în urmă cu aproximativ o săptămână, după ce Federaţia Internaţională a permis participarea sportivilor din Rusia.

„Am avut probleme destul de mari şi cu războiul din Ucraina. Înscrierile au avut loc înainte de începerea războiului. Ruşii se înscriseră cu 25 de participanţi, la fel cei din Belarus, precum şi cei din Ucraina. A început războiul şi nu ştiam ce o să mai fie. Comitetul Olimpic Internaţional a recomandat tuturor federaţiilor ca sportivii din Rusia să nu mai fie invitaţi. Federaţia de Radioamatorism la care suntem afiliaţi ne-a trimis o adresă în care ne eram anunţaţi că nu limitează participarea sportivilor din Rusia şi Belarus. Cu alte cuvinte, aceşti sportivi puteau participa la competiţie. Spiritele s-a inflamat din cauza unei sportive care a postat pe Facebook un mesaj că soţul ei se afla la vânătoare de nazişti în Ucraina. Au venit replicile celor din Ucraina“, a povestit Adrian Marcu, profesor de radiogoniometrie la Palatul Copiilor din Târgu Jiu, principalul organizator al competiţiei. 

Sportivii din Rusia nu au putut ajunge la competiţie

Echipele ţărilor participante la Campionatul Mondial de Radiogoniometrie au votat ca sportivii din Rusia să nu participe: „Celorlalte ţări, majoritatea fiind de partea Ucrainei, nu prea le-a convenit şi s-a votat ca să nu participe. Însă hotărârea nu o luăm noi, ci Federaţia Internaţională de Radioamatorism, care a decis că nu se vor introduce restricţii. Americanii ne-au transmis că, dacă vor veni ruşii, atunci ei vor veni cu o echipă mult mai mică. Ucrainenii ne-au transmis şi ei o scrisoare în care arătau că nu vor mai participa, în cazul în care vor veni sportivii din Rusia. 

Până la urmă, ruşii mi-au trimis o scrisoare în care anunţau că nu vor putea participa pentru că nu pot face deplasarea terestru, din cauza restricţiilor“, a relatat Adrian Marcu. 

Competiţia ar fi trebuit să se desfăşoare în 2020

Competiţia ar fi trebuit să se desfăşoare în anul 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19. 

„Acum trei ani, am depus proiectul pentru a candida la organizarea acestui Campionat mondial pentru copii pentru anul 2020. Din cauza pandemiei, această competiţie nu s-a mai organizat. China este blocată, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19, iar sportivii de acolo nu au mai putut veni. A venit, în schimb, un echipaj din Statele Unite ale Americii“, a adăugat Adrian Marcu. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pacient cu TBC, dispărut dintr-un spital aflat în munţi. Bolnavul e căutat inclusiv cu un câine de urmă

Percheziţii la locuinţele primarului din Motru, Gorj. Ce caută anchetatorii

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite