Exporturile de energie au dus excedentul de cont curent al Rusiei la cel mai ridicat nivel de după 1994

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Excedentul de cont curent al Rusiei a atins un nivel record de 70,1 miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe măsură ce creşterea explozivă a veniturilor rezultate din exporturile de energie şi materii prime a contribuit la contracararea impactului sancţiunilor impuse Moscovei de SUA şi Europa pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, datele publicate luni de Banca Centrală a Rusiei arată că excedentul de cont curent, cel mai utilizat indicator al schimburilor comerciale cu bunuri şi servicii, a atins cel mai ridicat nivel de după anul 1994.

Colapsul importurilor Rusiei, apărut ca urmare a sancţiunilor occidentale, a fost unul din motivele care au contribuit la acest excedent record, transmite Agerpres. Pentru primele şase luni din 2022, excedentul de cont curent a urcat la 138,5 miliarde de dolari, a precizat Banca Centrală a Rusiei.

În perioada aprilie-iunie 2022, exporturile Rusiei au fost de 153,1 miliarde de dolari, în scădere faţă de valoarea de 166,4 miliarde de dolari înregistrată în primul trimestru. Pe de altă parte, importurile Rusiei au scăzut până la 72,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, de la 88,7 miliarde dolari în primul trimestru.

De la debutul invaziei Ucrainei, Rusia a încetat să mai dea publicităţii date detaliate cu privire la importurile şi exporturile sale, dar aceste fluxuri pot fi estimate pe baza datelor publicate de ţările partenere. În luna mai au apărut semnale că importurile s-au stabilizat în cazul celor cinci ţări care sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, pe măsură ce economia rusească s-a adaptat, iar companiile au început să găsească noi rute pentru livrări.

Creşterea excedentului de cont curent, combinată cu controalele stricte asupra mişcărilor de capital, care au limitat cererea de valută, au făcut din rubla rusească moneda cu cele mai bune performanţe în acest an din rândul monedelor emergente. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite