Aproape 1.200 de gorjeni figurează în Registrul Naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale

0
0
Aproape 1.200 de gorjeni au comis infracţiuni sexuale                                       FOTO: pexels.com
Aproape 1.200 de gorjeni au comis infracţiuni sexuale                                       FOTO: pexels.com

Aproape 1.200 de gorjeni figurează în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

„Poliţia Română a operaţionalizat Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, iar în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj se află înscrise 1.174 de persoane.

Registrul se organizează şi se ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu.

Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Gorj.

Categorii de angajaţi care au nevoie de certificatul de integritate

Certificatul de integritate este obligatoriu pentru anumite categorii angajaţi, cum sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ. Persoanele fizice interesate pot obţine propriul certificat de integritate comportamentală în aceleaşi condiţii în care se poate obţine certificatul de cazier judiciar, respectiv în baza unei cereri-tip, cu datele cu caracter personal completate şi motivată, depusă personal la orice unitate sau subunitate de poliţie în care funcţionează ghişeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar. Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării şi este valabil 6 luni de la data eliberării. „Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice, centrale şi locale, instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane pot obţine copie de pe Registru în aceleaşi condiţii în care pot obţine extrasul de pe cazierul judiciar, respectiv în baza consimţământului persoanei interesate şi a unei cereri care conţine datele cu caracter personal şi care se adresează unităţii de poliţie în a cărei rază administrativ-teritorială s-a născut persoana fizică sau Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cazul persoanelor născute în străinătate.

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri