Sancţiuni la spitalul unde un adolescent de 16 ani a murit în timp ce aștepta să fie transferat. Cum se apără medicul care a refuzat să-l opereze
0Primele sancţiuni la Spitalul din Târgu Jiu, acolo unde un adolescent de 16 ani a murit așteptând o ambulanță care să-l transfere la Craiova, după ce medicul de gardă a refuzat să intervină chirurgical pentru că nu avea competențe de chirurgie infantilă.
UPDATE
Direcția de Sănătate Publică Gorj a anunţat că au fost aplicate primele sancţiuni pentru doi dintre medicii de la spitalul unde adolescentul de 16 ani a murit, în timp ce aştepta transferul la o altă unitate medicală. Totodată, şi Poliția face o anchetă, după ce a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Astfel, medicul chirurg de gardă în seara în care a murit Andrei, care a refuzat să îl opereze, a fost sancționat cu 3.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică Gorj, care a precizat că, potrivit unei modificări de lege adoptate recent, adolescenţii cu vârste între 15 și 21 de ani pot fi operați de chirurgi pentru adulți în cazuri de urgență, iar băiatul, care fusese diagnosticat cu peritonită, reprezenta o urgenţă
De asemenea, DSP Gorj l-a amendat cu aceeaşi sumă, 3.000 de lei, şi pe medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe care l-a preluat pe Andrei atunci când a ajuns la spital, pentru că foaia de observație a acestuia conținea date incomplete.
„Sancțiune de 3.000 de lei a fost aplicată medicului chirurg pentru nerespectarea legii 95/2006, mai exact ART 163, iar altă sancțiune a fost aplicată medicului de gardă de la UPU pentru nerespectarea ordinului ministrului 1706/2007”, a declarat Diana Militaru, purtător de cuvânt DSP Gorj.
Ştirea iniţială
Au loc audieri în comisia de disciplină a spitalului. Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Colegiul Medicilor Gorj şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) desfășoară, la rândul lor, verificări după ce au fost sesizate de conducerea unității.
Cazul este și în atenția IPJ Gorj, care a deschis un dosar pentru ucidere din culpă şi se aşteaptă rezultatele necropsiei care să arate cauza decesului.
Tragedia a avut loc în noaptea de 11 spre 12 noiembrie
Băiatul, în vârstă de 16 ani, s-a prezentat, luni, la Spitalul Județean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu cu probleme abdominale.
„La data de 12 noiembrie 2024, poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Gorj au fost sesizaţi în mod direct de personalul Spitalului de Urgenţă Târgu Jiu, cu privire la faptul că la acea unitate medicală, la data de 11 noiembrie, s-ar fi prezentat un tânăr în vârstă de 16 ani, din localitatea Scoarţa, în vederea efectuării unor investigaţii medicale. Peste puţin timp, în noaptea de 11 spre 12 noiembrie, a fost declarat decesul tânărului, al cărui cadavru a fost transportat la Morga Serviciului de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei şi a stabilirii cauzei decesului”, a anunțat marţi,12 noiembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.
Ce s-a întâmplat
Medicul gardă - dr. Valentin Neagu potrivit publicației locale AS in Gorj - ar fi refuzat să intervină chirurgical pe motiv că nu avea competențe de pediatrie (pacientul fiind minor) și a cerut și obținut transferul la un spital din Craiova, însă ambulanța Gorj nu avea medic, așa că o autospecială a plecat din Craiova.
Între timp, adolescentul a făcut stop cardio-respirator. Medicii din spital i-au efectuat manevre de resuscitare, însă, în cele din urmă băiatul a murit.
Medicul de gardă: „Să îl operez, depășindu-mi competența? Să solicit transferul?
Într-o explicație pe Facebook atribuită medicul de gardă care a evaluat băiatul se arată de ce acesta a considerat că un transfer la Craiova e cea mai sigură soluție pentru pacient.
„Garda unui medic în spitalul Județean Târgu Jiu : Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli) , se prezintă la UPU.
- ești solicitat la consult și îl efectuezi imediat-constați că acesta este insuficient investigat și soliciți un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecțiuni ce necesită intervenție chirurgicală ( intervenție care nu se poate realiza imediat bătând din palme, necesită pregătire preoperatorie). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac și respirator, nu îi este pusă viața în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă.
- soliciți transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legatura și SE APROBĂ transferul.
Acum incep problemele :
- NU ESTE AMBULANȚĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflam că vine de la Craiova echipaj corespunzător .
- nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Targu Jiu (scriu cazuri deoarece au fost, sunt si vor mai fi, nu putem impune bolilor să nu afecteze cetățenii din Târgu Jiu)
– nu avem medic de neurochirurgie pentru urgențe-nu avem medic de chirurgie plastică-nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă
-nu avem medic de chirurgie toracică. Toți cei enumerati mai sus fiind necesari în urgență (ce facem fără ei în cazul unui accident?), iar lista cu ,, nu avem devine îngrijorător de lungă”.
Se întârzie peste 3 ore transferul pacientului și acesta face complicații care se datorează unei patologii mai complexe ( alte boli pe care copilul le are). Sosește ambulanta de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil și în curând decedează.
Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri ajung în situația să mă întreb :
– să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă?- Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață?
Am ales a doua variantă.
Ca medic cu ani de experiență, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei mă întreb:– mie mi se datorează situația Serviciului de Ambulanță Gorj?– mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest Spital?
Mă întreb după ani de experiență și mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu ,,nu avem?”
Mă gândesc după atâția ani de experiență și mii de cazuri: de ce am ales această meserie, iar răspunsul vine în ochii pacienților mei, cei cărora am putut să le mai dau șansa de a-și strânge în brațe familiile, în ochii copiilor care și-au luat părinții sau bunicii acasă bucurându-se din nou de viață, bucuria din ochii pacienților mei.
Dar ce facem cu aceqstă listă lungă de ,,nu mai avem”, care iată, ne răpește șansa la viață?”, a postat pe contul personal de socializare, Amza David.
Băiatul suferea și de epilepsie (printre alte boli), potrivit publicației Impact în Gorj.
„Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a anunțat Direcția de Sănătate Publică Gorj, care a trimis o echipă de control la unitatea medicală. Membrii echipei de control au solicitat relații de la medicii din liniile de gardă UPU, Chirurgie, ATI, Cardiologie, Neurologie. Din dispoziția managerului, a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară. De asemenea, au fost sesizate ANMCS și Colegiul Medicilor Gorj. Fiind vorba despre un caz medico-legal, Serviciul de Medicină Legală Gorj a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Gorj”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.