Trei case riscă să fie înghiţite de pâmânt la Valea Lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte şapte comune din judeţ au ajuns pe lista „neagră“  a zonelor afectate de alunecări. Probleme se înregistrează în localităţile Valea Lungă, Iedera, Vişineşti, Bezdead, Moţăieni, Ocniţa şi Perşinari iar autorităţile au mâinile legate din cauza lipsei fondurilor.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Familia Toma din satul Izvoru, comuna Valea Lungă este una din cele 3 familii care riscă să rămână pe drumuri din cauza alunecărilor de teren. Locuinţa lor,  aflată pe malul pârâului Şuviţa, este în pericol de a se prăbuşi. Alunecările de teren au ajuns la un metru distanţă de casa familiei Toma. „De trei nopţi, de când au început alunecările, nu mai putem dormi. Casa trosneşte din toţi pereţii. Ne e frică să mai stăm în casă. E înfiorător, mai ales noaptea!", se plânge Aurel Toma.

În Valea Lungă, 160 de gospodării riscă să rămână izolate

160 de gospodării din Valea Lungă riscă să rămână izolate din cauza unui pod care s-ar putea surpa. Alunecările de teren au început în urmă cu două zile şi înaintează cu circa 20 de centimetri în fiecare zi. “Avem Drumuri Comunale în pericolul de a se rupe în satele Valea lui Dan, Gorgota şi Ştubee, riscând a lăsa izolate peste 160 de familii. Mai avem o problemă pe Drumul Judeţean 710 A, în satul Pantea Haralambie unde drumul s-a deplasat cu aproximativ 30 de centimetri. Avem trei case care stau la un pas de a fi înghiţite de pământ din cauza răurilor Şuviţa şi Tisa Ştubee. Situaţia este gravă pentru că nu avem fonduri pentru a executa lucrări de reabilitare pe aceste drumuri şi la aceste case”, a declarat Viorel Brânduş, primarul localităţii Valea Lungă.

 “Suntem în pericol de a rămâne izolaţi dacă se rupe podul. Sunte peste 100 de case în această zonă. Eu am nepoţi la grădiniţă, ce o să fac? Podul ăsta e construit în 1978, vă daţi seama că este destul de şubred. Malul râului a luat-o la vale şi alunecă în continuu. Ni se distrug şi grădinile, şi tot, pentru că apa sapă”, spune o localnică.

Pericol mare la Pucheni

Înmuiaţi de ploi, versanţii o iau la vale cu tot cu stâlpi de curent, distrugând drumuri şi ameninţând să îngroape şi case. Comuna dâmboviţeană Pucheni arată de parcă a fost bombardată. Cei născuţi şi crescuţi acolo, aproape 2.500 de oameni, îşi fac cruci pănă la pământ şi spun că nu au mai văzut aşa ceva decât în anii ’70. Comuna este în continuare izolată, după ce singurul drum de acces a fost distrus. O porţiune de pământ de aproximativ doi kilometri pătraţi înaintează văzând cu ochii, iar autorităţile nu pot face nimic până nu se va opri alunecarea de teren.

Drumul de la Pucheni este analizat de specialişti

„O echipă de tehnicieni se află la Pucheni pentru găsirea unei soluţii de moment şi pentru efectuarea măsurătorilor în vederea începerii lucrărilor. Pentru circulaţia oamenilor avem în vedere mai multe variante, urmând să ne decidem asupra uneia în zilele următoare", a spus Iancu Caracota, prefectul judeţului Dâmboviţa. Hidrologii au prelungit până azi la ora 16.00 avertizarea de cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe judeţe din ţară, printre care şi Dâmboviţa.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite