Video Toni Iordache, regele țambalului de la chefurile românilor. Cânta cu o viteză fantastică. „Muzică de aur, mâini de magician“ VIDEO

0
Publicat:

Toni Iordache a fost unul dintre marii artiști ai României. Supranumit „regele țambalului“, muzicantul era specializat în muzică populară și lăutărească.

Toni Iordache. FOTO Partida Romilor
Toni Iordache. FOTO Partida Romilor

Artistul Toni Iordache s-a născut la 17 decembrie 1942, într-o familie de muzicanți romi din satul Bâldana, județul Ilfov, și a urmat tradiția muzicală transmisă de generații. Tatăl său cânta la țambal și ambii unchi cântau la vioară.

Toni Iordache a început să cânte la țambal de la vârsta de șapte ani, iar la 12 ani a devenit membru al formației de muzică lăutărească „Lăutarii”. A colaborat cu numeroși artiști români, printre care Maria Tănase, Ion Dolănescu, Nicolae Furdui Iancu, Ileana Sărăroiu, și a participat la numeroase turnee în țară și în străinătate. 

Toni Iordache a fost un inovator al muzicii lăutărești, aplicând elemente din jazz și rock la acest gen muzical. A fost un virtuoz al țambalului, cu o tehnică impecabilă și un simț al ritmului incontestabil.

Românii sunt fascinați de măiestria artistului desăvârșit Toni Iordache de la țambal.

„Geniu absolut al țambalului, unul dintre geniile absolute ale folclorului și spiritualitatii românești! Muzician de o extraordinară tehnicitate, dar și de un extraordinar rafinament și o extraordinară profunzime în a gândi și a interpreta folclorul românesc. În mod normal, alături de marile valori, de autenticele valori ale folclorului nostru, Iordache ar trebui să facă obiect de studiu obligatoriu pentru dobitocii care se mint cu "arta" de consum“, comentează un cunoscător. 

„Nu pot să cred... vă jur... E monumental.. La un moment dat aproape că nu se ține orchestra după el... Fantastic om la țambal...“, spune cineva.

„Nici Toni Iordache și nici Ionică nu au pierdut note muzicale pe drum, asta numai pentru cunoscători!“, remarcă altcineva. 

„Of, Doamne Dumnezeule! Îmi vine să plâng! Muzică de aur, mâini de magician! Respect, maestre!“, transmite un internaut. 

Iată câteva dintre cele mai cunoscute piese interpretate de Toni Iordache: „În grădina lui Ion”, „Cine-i stăpânul la cârciumă”, „Frunză verde de lalele”, „Trandafir de măr”, „Din vale în deal”.

În 1958 câștigă medalia de aur la Welt Jugend Feier în Viena, iar în 1960 este solicitat și ulterior angajat de Orchestra ansamblului de muzică populară „Ciocârlia”. Între anii 1960 și1969, împreuna cu Ansamblul Ciocârlia, Toni Iordache are concerte în toată țara, dar și un turneu în Londra și unul la Moscova. În 1968 câștigă medalia de aur la Festivalul Tinerilor Muzicieni, la Sofia (Bulgaria).

Din 1970 a colaborat numai cu taraful condus de naistul Gheorghe Zamfir, cu care ajunge în Berlin și în Budapesta, până la sfârșitul vieții.

În 1973 colaborează cu Orchestra de muzica simfonica NHK Orchestra din Tokyo și interpretează, ca invitat, suita „Hary Janos” pentru țambal a lui Zoltán Kodály. 

Artistul a murit la București, la 1 februarie 1987, din cauza unei insuficiențe cardiace. A fost înmormântat în cimitirul Bellu din București. 

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite