„Cum am fost salvat din creasta morţii“. Aventura alpinistului român Geo Badea în Himalaya VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expediţie Geo Badea, Himalaya. FOTO: Arhiva personală
Expediţie Geo Badea, Himalaya. FOTO: Arhiva personală

Geo Badea, alpinist şi salvamontist din Dâmboviţa, s-a întors cu bine din aventura pe Munţii Himalaya. Cu mari emoţii, din cauza unei accidentări, Badea a fost nevoit să doarmă o noapte sub cerul liber, fiind salvat de câţiva străini.

Alpinistul-salvamontist Geo Badea din Dâmboviţa a participat la o expediţie în Karakorum Himalya, care a avut ca scop ascensiunea Vârfului Broad Peak, 8.050 metri.

La un moment dat, în coborâre, la 7.900 de metri, a avut ceva probleme la spate, fiind nevoit să îşi găsească un adăpost peste noapte. 

A fost găsit de un alt alpinist care a abandonat traseul către creastă şi l-a salvat din aşa-numita „zonă a morţii”.

Ascensiunea vârfului a avut loc în data de 20 iulie, ora locală 13.20, după care a urmat coborârea. 

„Nu m-am grăbit şi am tot stat pentru poze şi, mai ales, peisaj. A fost una dintre cele mai frumoase zile întâlnite în Himalaya. Era soare din plin, iar vântul, abia dacă adia. Ajuns în şa, la 7900 m, regăsesc cordelină pe care urcasem şi urma să cobor hornul. Cred că era de anul trecut, pentru că arăta cel mai bine dintre toate cele atîrnate. Pun dispozitivul pe ham şi încep coborârea“, povesteşte Geo Badea. 

Când ajunge aproape de capătul inferior, unul din colţari i se încurcă într-o sfoară mai veche. 

„Trag mai tare de picior, nimic. Nu reuşesc să-l scot din câlţi. Singură soluţie era să scot colţarul de pe bocanc. Reblochez coarda şi cu o mişcare foarte incomodă reuşesc să-l desfac. În acelaşi timp, un scurtcircuit, mă trăsneşte la coloană. Ajung cu greu într-o zonă mai confortabilă unde-mi trag sufletul şi reuşesc să repun colţarul pe bocanc”, relatează Geo Badea.

  

Spatele îl durea atât de tare încât cu greu a reuşit să coboare câteva sute de metri. 

„Efectiv nu mă mai puteam mişca de durere. Aşa am ajuns să înnoptez la aproximativ 7600 m. A fost o noapte albă şi adesea confuză, însă am luptat la maxim să rezist. Am avut şi noroc, recunosc. Fără pic de vînt, iar sub zero, numai câteva grade. Spre dimineaţă, colegii chilieni, azeri, polonezi, spanioli, m-au condus spre Câmp 3, unde a trebuit să mă odihnesc, iar în următoarele 2 zile, am coborât în Câmp 2 şi respectiv Base Camp”, adaugă acesta.

Expediţie Geo Badea
Expediţie Geo Badea

Sursa arhivă personală

Este pentru prima dată când un montaniard din judeţul Dâmboviţa urcă un vîrf de 8.000 de metri.

Prima ascensiune pe Broad Peak a avut loc în 1957, fiind vorba de o expediţie austriacă din care au făcut parte Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger şi Hermann Buhl.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Singurul român care a participat la cel mai dificil ultramaraton montan din Europa: „Cel mai mare obstacol este privarea de somn“ FOTO

Start la Marathon 7500, cea mai spectaculoasă cursă montană din Bucegi. Număr record de participanţi

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite