Rovana Plumb: "Adoptarea Codului Fiscal, cea mai mare realizare pentru români"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB
Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB

Adoptarea în Parlament a Codului Fiscal şi a codului de procedură Fiscală reprezintă “cea mai importantă realizare pentru toţi românii” şi “cea mai mare realizare politică din ultimii ani”, a declarat Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă, ieri, în judeţul Dâmboviţa, la manifestările prilejuite de Zilele Comunei Comişani.

“Este cea mai mare realizare politică din ultimii ani si spun asta pentru că s-au redus drastic toate taxele. Mai mult decât atât am revenit la momentul de dinaintea preluării controlului ţării de către PDL” a declarat Ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a fost prezent, ieri, în comuna Comişani, din Dâmboviţa, la inaugurarea noului sediu al primăriei.

Codul Fiscal a fost votat, miercuri, 24 iunie, în plenul Camerei Deputaţilor în forma anunţată de Guvern, cu o singură modificare, respectiv reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016. Iniţial, reducerea de TVA anunţată era de la 24% la 20%. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor a anunţat că deficitul va fi mai mare decât cel asumat cu instituţiile internaţionale, dar se va plasa sub limita de 3%, stabilită prin tratatele UE.

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

loteria bonurilor fiscale a doua extragere

Lupta împotriva evaziunii fiscale, dozaj între taxare mică şi constrângeri mari

Reprezentantul investitorilor străini a subliniat că lupta împotriva evaziunii fiscale este foarte importantă, însă acţiunile ANAF trebuie direcţionate către zonele cu risc fiscal ridicat. „Am solicitat o combinaţie bine dozată între constrângere şi stimularea conformării voluntare în acţiunile ANAF de combatere a evaziunii fiscale, pentru că există riscul ca tot contribuabilii oneşti să fie afectaţi atunci când măsurile nu sunt foarte bune. Le dorim direcţionate în zone cu risc fiscal mare: tutun, alcool, legume, fructe şi aşa mai departe“, a subliniat Anghel.

Investitorii străini solicită autorităţilor predictibilitate, prin cât mai puţine schimbări legislative, care să fie dezbătute pe perioade de timp rezonabile cu toţi factorii implicaţi, pentru că încă există situaţii în care acte normative importante sunt supuse dezbaterii publice doar câteva zile şi apoi adoptate fără a se ţine cont de opiniile celor afectaţi. În acest context, investitorii au solicitat eliminarea sintagmei „de regulă“ din Codul Fiscal, astfel că orice modificare a regimului fiscal să nu mai fie posibilă decât cu cel puţin şase luni înainte de aplicare.

image

Codul Muncii ar urma să fie modificat

Un alt exemplu dat de reprezentanţii FIC se referă la legislaţia muncii. Aceştia au declarat că în Parlament se află o serie de propuneri legislative cu privire la modificarea Codului Muncii, dar şi a altor acte normative importante în acest domeniu, fără consultarea mediului de afaceri.

În plus, Steven van Groningen, membru în Board-ul FIC, susţine că organismul de consultare dintre sindicate, patronate şi Guvern, respectiv Consiliul Economic şi Social nu este funcţional, fiind politizat, astfel că avizarea actelor normative în acest for este o pură formalitate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite