Probleme grave în proiectul de promovare a bisericilor medievale din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bisericile medievale din secolul al XVI-lea din Târgovişte sunt promovate de administraţia locală cu fonduri europene de 200.000 de euro
Bisericile medievale din secolul al XVI-lea din Târgovişte sunt promovate de administraţia locală cu fonduri europene de 200.000 de euro

La Târgovişte, promovarea lăcaşelor de cult incluse într-un proiect european de 200.000 de euro, se face cu CD-uri goale şi cu materiale de prezentare fără informaţii exacte despre aceste obiective.

Bisericile medievale din secolul al XVI-lea din Târgovişte sunt promovate de administraţia locală cu fonduri europene de 200.000 de euro. Primăria Târgovişte organizat, miercuri, o conferinţă de presă de prezentare a proiectului ''Promovare turistică a bisericilor medievale sec. XVI din Târgovişte'', la care, însă, beneficiarii nu au mai ajuns.

Proiectul a demarat în februarie 2012 şi are termen de finalizare iunie 2015. Cofinanţarea asigurată de administraţia locală este de 2%. Bisericile promovate în cadrul acestui proiect sunt: Mitropolia, Biserica Sfântul Nicolae Androneşti, Biserica Albă şi Biserica Sfântul Gheorghe. 

biserici vechi tgv

''Dintre monumentele medievale din secolul al XVI-lea Biserica Mitropoliei este una din cele cinci monumente aparţinând tipului edificiilor în cruce grecească înscrisă ridicate în Ţara Românească, cel mai frumos dintre acestea. Acest tip de biserică se caracterizează printr-o formă aparte a planului bisericii şi a structurii acoperirii naosului: o turlă centrală şi două perechi de bolţi semicilindrice, dispuse perpendicular - toate susţinute de patru stâlpi, a căror proiecţie orizontală determină o cruce cu braţe egale (cruce greacă), vizibilă din interior şi înscrisă în pătratul format de zidurile perimetrale'', se arată în materialele de prezentare. 

Celelalte trei biserici prezentate, Biserica Albă, Biserica Sfântul Gheorghe şi Biserica Sfântul Nicolae - Androneşti, spre deosebire de vechea biserică a mitropoliei, fac parte din tipul bisericilor - sală, cu navă unică, de plan dreptunghiular, fiind o biserică tipic bizantină. 

În cadrul proiectului de promovare a celor patru biserici din Târgovişte s-au realizat albume foto, pliante, ghiduri turistice, precum şi o pagină web. Proiectul prevede şi organizarea de evenimente de promovare, expoziţii şi participarea la târguri de turism, numai că la expoziţii nu vine nimeni, ci doar doi, trei elevi aduşi aproape cu forţa de la orele de religie.

biserici vechi tgv
biserici vechi tgv
image
biserici vechi tgv
biserici vechi tgv
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite