Pompierii din Dâmboviţa se luptă cu incendiile în plină iarnă calendaristică. Zeci de focare în ianuarie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu vegetaţie uscată. FOTO: ISU Dâmboviţa
Incendiu vegetaţie uscată. FOTO: ISU Dâmboviţa

Incendiile de vegetaţie nu le dau pace pompierilor din Dâmboviţa. După ce sâmbătă au stins vâlvătăi pe marginea unui drum din Mogoşani, duminică s-au luptat cu flăcările izbucnite în câmp, în mai multe localităţi. Au ars 15.000 de mp de mirişte.

Fenomenul este îngrijorător spun salvatorii. Peste 330 de pompieri cu au fost angrenaţi, în luna ianuarie, la stingerea incendiilor de vegetaţie uscată. 

De la începutul anului şi până astăzi 74 de incendii au mistuit o suprafaţă de peste 73 de hectare de teren în judetul Dâmboviţa.   

„Încălzirea vremii din ultima perioadă a generat un val de incendii de vegetaţie în judeţul Dâmboviţa, situaţie ce devine îngrijorătoare pentru că acest tip de incendii sunt periculoase pentru forţele de intervenţie, cetăţeni şi mediul înconjurător. Statistic, avem 2,55 incendii de vegetaţie pe zi, fiind agrenate 2,82 autospeciale pe zi şi 4,12 pompieri pe intervenţie care au acţionat pentru stingere”, se arată într-o statistică a ISU Dâmboviţa.

Astfel de intervenţii presupun eforturi umane, materiale şi financiare ridicate şi nu au fost puţine situaţiile în care cei care au recurs la astfel de metode de igienizare şi-au pus în pericol viaţa şi bunurile materiale.  

   

De asemenea, degajările mari de fum pot afecta traficul rutier sau feroviar şi există posibilitatea de producere a unor adevărate tragedii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară şi se poate recure la această variantă  numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

incendii vegetatie uscata

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

incendii vegetatie uscata

Vă mai recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Un incendiu violent a mistuit 12 hectare de vegetaţie uscată la Aninoasa. Este ameninţată pădurea

Zeci de incendii de vegetaţie uscată, în ultimele zile. Pompierii s-au luptat cu flăcările în tot judeţul

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite