Pomicultorii din patria Frumosului de Voineşti îşi freacă mâinile de bucurie: „Este recoltă-record. Nu mai avem locuri în beci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Staţiunea Voinesti Scdp Voinesti / Facebook
FOTO: Staţiunea Voinesti Scdp Voinesti / Facebook

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei, mai cu seamă din zona Voineşti, spun că anul acesta este unul foarte bogat în producţie. Recoltatul este în toi, iar livezile sunt pline de cele mai aromate fructe. Recolta, spun sătenii, este una record.

„Toamna a venit nu doar cu merele roşii ci şi cu perioada cea mai aglomerată din an pentru noi. Începem ziua la ora 6 diminaţa, aducem culegătorii, luăm tractorul şi lăzile, scările şi mergem în livezi. Culegem cu grijă, măr cu măr, le sortăm, apoi le depozităm în beci. Facem suc din merele abia culese, cu mici defecte, le curăţăm bine de tot şi îl îmbuteliem la sticle pentru că tu să te bucuri de el”, spune Corina Oprea, fondatoarea mărcii Crăiţa Merelor din Voineşti.

Anul trecut, pomicultorii nu au fost la fel de norocoşi. Vremea nu a ţinut cu ei, având parte de îngheţ, grindină şi vijelii puternice. 

Anul acesta, însă, situaţia s-a schimbst radical.

„Cel puţin în Voineşti e o producţie record. Sunt mere şi multe şi frumoase, pentru că nu ne-a afectat nici grininda şi nici îngheţul. Ploaia a fost destulă şi a căzut la timp. Merele sunt foarte frumoase. Necazul mare este că nu avem forţă de muncă acum care să culeagă toată producţia. Aşa cum se întâmplă la super producţie nici preţul nu este foarte mare. 

Una peste alta, beciurile sunt neîncăpătoare. Toată lumea aleargă după lădiţe şi după ambajale, pentru că avem mere multe şi nu avem unde să le punem pe toate”, arată Claudiu Popa, productor din Voineşti.

mere voinesti

FOTO: Staţiunea Voinesti Scdp Voinesti / Facebook

Dacă anul trecut preţul unui kilogram de mere trecea de 1,5 lei la poarta producătorului, acum este 1 leu sau chiar mai puţin de atât. 

Forţa de muncă, marele neajuns

Într-un an obişnuit, producţia de mere în plantaţiile clasice era de 20-30 tone/hectar. Acum, producţia sare de 40-50 de tone/hectar, iar la soiurile noi, foarte rodnice, se poate ajunge şi la 100 de tone/hectar.

mere voinesti


FOTO: Craita Merelor - Mere de Voinesti - Suc Natural 100% / Facebook 

mere voinesti

FOTO: Craita Merelor - Mere de Voinesti - Suc Natural 100% / Facebook 

La o aşa producţie se pune problema recoltării. Zilierii sunt din ce în ce mai greu de găsit, iar muncitorii cer între 120-150 de lei/zi, la care se adaugă transport, două mese/zi şi băutură(apă, cafea, suc, bere etc).

„Băutura este la discreţie. Cafele, bere, suc, sunt incluse în protocol. Altfel nu vin. Forţa de muncă este din localitate. Muncim toată familia, indiferent de statutul pe care îl avem, toată lumea e pe câmp să acopere o parte din forţa de muncă. Acum aducem zilieri şi din alte localităţi, ceea ce nu prea se intampla până anul trecut, din Dragoslavele, Stoeneşti, Cetăţeni, Gangoeşti, oameni care nu au văzut în viaţa lor o livadă”, mai spun producătorii.

Ziua de muncă începe la cel mult 8 dimineaţa şi se încheie la ora 17.00.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Tone de mere zac putrede în beciurile pomicultorilor de pe Valea Dâmboviţei: „Au ajuns suc sau alcool“

FOTO An excelent pentru Frumosul de Voineşti. „Merele noastre se caută pe piaţă. Avem de muncă şi avem calitate“

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite