Pericolul ascuns al crustei albe a baby-morcovilor congelaţi. Când capătă această albeaţă
0Cu siguranţă aţi cumpărat, la un moment dat, baby-morcovi congelaţi de la magazin, i-aţi pus în frigider şi apoi aţi fost surprinşi când au început să capete o crustă albă. Acest lucru se întâmplă destul de repede după ce punga a fost deschisă.
Însă, culoarea aceea albă ar putea apărea chiar şi la morcovii din pungile nedeschise. În aceste condiţii, ne întrebăm dacă este vreo problemă cu ei şi dacă mai pot fi consumaţi. Baby-morcovii încep să devină albi pentru că sunt deshidrataţi, au declarat specialişti în nutriţie pentru homestead-acres.com
Odată ce coaja lor a fost îndepărtată, morcovii nu mai pot reţine apă şi încep să devină albi. Trebuie să ştim că morcovii sunt încă buni de consum, deşi nu au o culoare tocmai agreabilă. Au existat şi teorii conform cărora baby-morcovii devin albi pentru că sunt spălaţi într-o soluţie de clor. Un studiu realizat de Universitatea McGill explică faptul că nu este vorba de procesul de spălare a morcovilor, ci de deshidratare.
Deşi este adevărat că morcovii pregătiţi sunt spălaţi în anumite soluţii pentru a ucide bacteriile şi a-i ajuta să se păstreze mai mult, nu acesta este motivul pentru care devin albi. Chiar şi morcovii recoltaţi din propria grădină şi plasaţi în frigider vor începe să se albească în timp.
Cum putem împiedica morcovii să se albească
Odată ce se elimină coaja de pe morcov, acesta nu mai poate reţine apă. Acest lucru face ca rădăcina să înceapă să se usuce şi începe să se formeze o pojghiţă albă. Putem elimina această albeaţă lăsând morcovii în apă rece cu gheaţă timp de 15-20 de minute înainte de servire.
Cea mai bună soluţie pentru a împiedica morcovii să se albeasă este ca după ce i-am cumpărat, să deschidem punga şi să punem morcovii într-un recipient cu apă în frigider. Acest lucru va ajuta la rehidratarea lor.
Cum se fac baby-morcovii
Când cumperi morcovi mici de la magazin, aceştia sunt de fapt morcovi de dimensiuni mari, care au fost decojiţi şi tăiaţi la dimensiunea aceea.
Procesul a fost creat de Mike Yurosek, un fermier din California. El era frustrat că în fiecare an era nevoit să arunce tone de morcovi pentru că nu îi putea vinde din cauza faptului că nu aveau un aspect plăcut, fiind diformi.
Astăzi există şi anumite soiuri de morcovi care nu cresc atât de mult.
Beneficii şi efecte adverse
Cercetătorii de la Harvard au descoperit recent o relaţie puternică între dietele bogate în morcovi şi incidenţa accidentului vascular cerebral. Femeile care consumau săptămânal cinci sau mai multe porţii de morcovi aveau un risc cu 68% mai mic de a face AVC.
Potrivit mcgill.ca, un bărbat de 37 de ani a raportat slăbiciune la nivelul picioarelor, mâncărime generalizată şi o schimbare a vocii la 20 de minute după ce a băut un pahar de suc de morcovi. El a susţinut că acest lucru s-a întâmplat şi cu două ocazii anterioare. De asemenea, un articol din British Journal of Addiction descrie cazul a trei pacienţi care au suferit simptome de sevraj când au încercat să renunţe la consumul de morcovi.
Se ştie însă că morcovii conţin beta-caroten, un compus pe care organismul îl poate transforma în vitamina A. Deci, dacă cineva suferă de orbire nocturnă din cauza unui deficit de vitamina A, situaţia poate fi într-adevăr remediată prin consumul de morcovi.
Cu toate acestea, nu înseamnă că morcovii te vor face să vezi mai bine dacă nu ai deficit de vitamina A. De asemenea, cu siguranţă mai bine este să ronţăi morcovi decât chipsuri sau alte produse de fast-food.
Vă recomandăm să mai citiţi:
10 motive să mâncăm zilnic morcovi. Leguma-farmacie este duşmanul cel mai de temut al cancerului
Ce spune un medic nutriţionist despre morcovi: „Sunt buni pentru lupta cu guturaiul şi gripa“