Motivele pentru care morcovul este una din cele mai valoroase legume. De ce este decretat „marele prieten al intestinului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morcovul are multiple proprietăţi curative Foto: extracteur-jus.fr
Morcovul are multiple proprietăţi curative Foto: extracteur-jus.fr

Morcovul este una din cele mai valoroase legume, fiind şi dintre cele mai consumate. Nici nu e de mirare, având în vedere proprietăţile curative multiple, cunoscute încă din cele ma vechi timpuri.

Dincolo de faptul că este o legumă gustoasă, morcovul conţine o mulţime de vitamine, minerale, elemente nutritive. Un pahar de suc de morcovi poate fi, nu doar foarte bun, ci de mare ajutor într-o serie de afecţiuni. „Face parte din categoria celor mai preţioase legume pentru om, ca nutrienţi, fiind la fel de important ca un medicament. Principalii constituienţi cunoscuţi sunt vitaminele A (de excepţională bogăţie) B, C, provitamina A (caroten); zaharuri 3-7 % levuloză şi dextroză direct asimilabile, numeroase săruri minerale: fier (până la 7 %), fosfor, calciu, sodium, potasiu, magneziu, arsenic, mangan,sulf, cupru, brom, carotina, asparagină; daucarină”, explică medicul Coriolan Dragomir.

De altfel, morcovul îşi păstrează proprietăţile chiar şi gătit, mai spun specialiştii. Medicul mai arată că are numeroase proprietăţi: „Este tonic, remineralizant, antianemic, sporeşte numărul de globule roşii şi hemoglobină, întăreşte imunitatea naturală, ajută la creştere. Este marele prieten al intestinului, deoarece are rol reglementator intestinal (este antidiareic şi laxative totodată ), antiputrid şi cicatrizant intestinal”, explică medicul.

De asemenea, continuă el, şirul de proprietăţi ale morcovului, acest aliment este şi un  antiputrid şi cicatrizant gastrig, este depurativ, fluidifiant biliar, diuretic iar la femeile care alăptează, favorizează lactaţia. De asemenea, este vermifug, antioxidant, având rol de „întineritor” tisular şi cutanat, mai spune medicul. „Ajută în astenii, în tulburări de creştere, demineralizare, rahitism, sau carii dentare. De asemenea, în anemii, insuficienţe ae acuităţii vizuale, enterocolite, infecţii intestinale, diaree sau constipaţie”, mai spune medicul.

Medicul recomandă folosirea sucului de morcovi, de la 50 la 500 de grame pe zi. „Un pahar de suc în fiecare zi pe nemâncate, ar fi un mijloc bun. La copiii mici se diluează cu apă, ca laptele. Este un excelent expectorant (afecţiuni pulmonare, astm, valoarea vocii). Contra diareii infantile, se poate face o supă de morcovi: se curăţă 500 g de morcovi, se taie în bucăţi şi se fierb într-un litru de apă până când se înmoaie complet şi se trec prin sita de piure. Apoi se adaugă apă clocotită până se ajunge la un litru şi se adaugă jumătate linguriţă de sare marină.  Se păstrează la rece.  Se administrează pe parcursul a 24 de ore timp de două sau trei zile”, mai spune el. Morcovul este foarte util pentru remineralizarea copiilor, deoarece permite sinteza vitaminei A, care, împreună cu vitamina D, intervine în creşterea şi fixarea mineralelor.

Lista afecţiunilor contiuă cu cele externe, morcovul fiind util în tratarea plăgilor, arsuri, furuncule dermatoze, degerături, abcese etc.

Consumat crud, are rol de a curăţa natural dantura.

Mai puteţi citi:

Primarul din Cavnic, metodă inedită de a-l premia pe cel mai bun elev: consilier personal pe perioada vacanţei

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite