Noua atracţie de la Zoo Târgovişte. Tocmai a venit pe lume un minunat exemplar de zebu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zebu - Bos Taurus Indicus. FOTO: ZOO Târgovişte
Zebu - Bos Taurus Indicus. FOTO: ZOO Târgovişte

Nouă atracţie la Zoo Târgovişte. Un mamifer exotic, zebu, (Bos Taurus Indicus, domesticit din ţările tropical,e asemănător cu boul, caracterizat printr-o cocoaşă de grăsime pe greabăn) s-a născut săptămâna trecută la grădina zoologică.

Este o situaţia rară ca un astfel de exemplar să se nască în captivitate. 

„Exemplarul are o evoluţie plină de speranţă în eforturile noastre de a păstra speciile de animale rare”, spun reprezentanţii ZOO Târgovişte. 

Animalele sunt bine îngrijite la ZOO Târgovişte. Tocmai de aceea, astfel de exemple nu sunt singulare. O altă premieră a mai avut loc în urmă cu câţiva ani, când s-au născut doi pui de muflon. Daisy şi Tom au devenit imediat răsfăţaţii îngrijitorilor şi principala atracţie a grădinii zoologice. 

Muflonul este un animal sălbatic înrudit cu oile. La maturitate, muflonul poate depăşi un metru şi jumătate în lungime şi 50 de kg în greutate. Muflonii sunt originari din zonele muntoase ale Sardiniei şi Corsicii. În Romania, muflonii au fost adaptaţi cu mare greutate la climă. De aceea, numărul exemplarelor din ţară este foarte mic, fiind considerate monumente ale naturii.

Printre micuţii locatari proaspat cazaţi se numără pui de sconcşi, capre pitice olandeze, ponei sau oi pitice. De asemenea, familiile de maimuţe din rasa Macaca Mulatta au dat naştere unor pui.

La Gradina Zoo din vechea Cetate de Scaun mai pot fi admirate animale şi păsări recent aduse, ca papagali laco, capre pitice, coati sau pasărea Trumpeter Hornbil. De asemenea, trebuie văzuţi şi hipopotamul pitic, vulturul pleşuv şi maimuţele din rasa mangabi negru cu moţ, specii unicat în România.

Istoria Zoo Târgovişte 

Zoo Târgovişte este una dintre cele mai vechi din ţară, construită de chiar domnitorul Petru Cercel.   

A rămas, încă din secolul XVI, una dintre cele mai mari şi mai frumoase din ţară. Deţine, în colecţia sa, specii de păsări şi animale, de pe toate continentele: Europa, Asia , Australia, America de Nord, America de Sud şi Africa. 

Petru Cercel a fost domnul Ţării Româneşti în perioada 29 august 1583 – 16 aprilie 1585. Petru Cercel a fost fiul natural al domnului muntean Pătraşcu cel Bun. Porecla sa, Cercel, venea de la cercelul pe care îl purta în ureche, după moda curţii domnitoare franceze, unde a stat un timp.

După unele surse, copil fiind, prin anul 1581, s-a ascuns pe lângă Doamna Chiajna, ce se găsea la Alep, în Siria. În intenţia de a dobândi tronul tatălui său, al cărui moştenitor de drept (legitimo herede) se considera, a călătorit la Viena, în 1575, cu scopul de a apela la ajutorul împăratului Maximilian al II-lea. În 1579, Petru Cercel a ajuns la Paris, unde a găsit sprijin pentru a convinge puterea de la Istanbul de oportunitatea instalării lui pe tronul Ţării Româneşti. În 1581, viitorul voievod pleca din Paris spre Torino, trecând apoi prin Ferrara şi Veneţia, ajungând în final la Istanbul, unde a petrecut doi ani. În urma intervenţiilor insistente, la 29 august 1583 a fost uns ca domn al Ţării Româneşti.

În 1584 a mutat capitala Ţării Româneşti de la Curtea de Argeş la Târgovişte. Petru Cercel a reconstruit şi amplificat Curtea Domnească din Târgovişte şi a ctitorit monumentala Biserică Domnească. 

Vă mai recomandăm şi:

ISTORIE Grădina ZOO de la Târgovişte, prima din România, înfiinţată de Petru Cercel

VIDEO În ce stare este leul folosit de Dani Mocanu în videoclip. Detalii despre menajeria în care fost găsit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite