Mod inedit de prezentare a României istorice cu ajutorul selfie-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fotograf profesionist din Târgovişte se află printre organizatorii unui proiect inedit, intitulat „Selfie Altfel“, prin care şi-au propus să promoveze obiectele cultral-istorice din Târgovişte, Bucureşti, Timişoara sau Cluj, cu ajutorul celebrelor selfie-uri.

Proiectul vizează dezvoltarea creativităţii în rândul tinerilor prin oferirea unei alternative fotografice analogice bazată pe tehnica pinhole (stenopa), comparativ cu clasicul selfie făcut cel mai adesea cu telefonul mobil sau cu un aparat foto digital.

“Fiind pasionat de fotografie cu stenopă de foarte mult timp, din 2008, activitatea mea de pe internet a fost remarcată de alţii şi la fel ca şi mine mai este un băiat în Timişoara, pe numele său Daniel Tellman, arhitect de profesie. Cu el şi cu Camelia Popescu ne-am gândit să facem un proiect prin care să promovăm genul acesta de fotografie, dar nu doar atât, ci să legăm şi promovarea oraşelor Târgovişte, Timişoara, Bucureşti şi Cluj. Îi stimulăm pe oameni să îşi facă selfie-uri în diverse locuri interesante din care alţii să poată să afle ce există în acest oraşe de care am vorbit", ne-a spus Florian Ispas. 

image

În cadrul proiectului vor avea loc patru ateliere creative în care participanţii vor învăţa despre istoria fotografiei analogice, dar şi despre optica şi îşi vor putea crea propriile camere pinhole, cu care vor explora posibilităţile de obţinere a unui selfie reuşit. 

Atelierele vor fi susţinute de partenerii Artfoto Studio şi Pinhole Moustache, care au experienţă în tehnica pinhole/stenopa şi se vor derula în Timişoara şi în Târgovişte, în intervalul martie – iunie 2016.

Lucrările fotografice create şi camerele pinhole construite vor fi prezentate în două expoziţii itinerante în Timişoara, Târgovişte şi Bucureşti. Expoziţia de la Târgovişte va avea loc, miercuri, 13 iulie, de la ora 17.00, la Curtea Domnească.

image

“Noi folosim orice cutie de tablă, de carton, care se închide ermetic, nu permite luminii să intre în ele. Cu o singură gaură făcută în mijloc respectiva cutie se tranformă într-un aparat de fotografiat care va funcţiona cu hârtie fotosensibilă care este apoi scoasă şi developată şi, astfel, obţinută imaginea. Vom avea o expoziţie la Târgovişte, dar şi în celelalte oraşe şi vom afişa şi imaginile negative, dar şi pozitivele. Cu ajutorul Curţii Domneşti am reuşit să avem un laborator foto în interiorul cetăţii, într-un grup sanitar transformat într-un loc bun pentru developări şi fotografii”, a mai spus Florian Ispas.

image

Va avea loc şi un concurs online de fotografie, cu premii în bani, ce are drept subiect realizarea unui selfie în faţa unui monument de patrimoniu de pe teritoriul României, folosind o camera pinhole şi/sau un dispozitiv digital (telefon sau cameră foto, este deschis atât persoanelor care participă la atelierele creative organizate în Târgovişte şi Timişoara, cât şi oricărei persoane interesate, care respecta cerinţele şi condiţiile concursului. 

Felul în care practica selfie-ului influenţează imaginea de sine şi imaginea proiectată în cadrul reţelelor sociale va fi obiectul unei cercetări derulate pe parcursul proiectului. Rezultatele vor fi publicate la finalul proiectului.

image
image

Istoria stenopei

Stenopa este o deschidere circulară foarte mică, ce înlocuieşte obiectivul la o cameră obscură. Ea a fost descoperită încă din anii 470 î. Hr în China, filosofii de aici descoperind prin experimente ca lumina străbate spaţiul în linii drepte. În Europa, Leonardo da Vinci a fost cel care a descoperit-o.  

Prima fotografie făcuta cu stenopa a fost înregistrată în anul 1850.

Fotografierea se face numai după trepied sau de pe un suport fix, ridicând şi coborând obturatorul. În acest caz, diametrul stenopei este de aproximativ 0.12mm, distanţa focală de 12mm, deci diafragma de f/100, unghiul de cuprindere pe diagonala cadrului de aproximativ 130 de grade iar cu film de ISO 100 la amiază cu cer senin se expune 1/2s.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite