Misterul încă neelucidat al prăbuşirii avionului Tarom în care se afla un jurnalist britanic, în 28 decembrie '89
0Marţi, 28 decembrie, s-au comemorat 32 de ani de la tragicul eveniment aviatic din Vişina, judeţul Dâmboviţa, acolo unde un avion Tarom ar fi fost bombardat de militarii de la Baza Boteni.
Şi-au pierdut viaţa atunci şapte membri ai echipajului, dar şi un civil, ziaristul britanic al ziarului Sundey Times, Ian Henry Parry.
Mulţi au văzut doborârea avionului Tarom, la bordul căruia se afla şi jurnalistl britanic Ian Henry Parry, ca o încercare de a ascunde filmările pe care acesta le-a făcut, considerate compromiţătoare pentru membrii Partidului Comunist.
Astăzi a avut loc inaugurarea monumentului donat de Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi au fost depuse coroane la monumentul aviatic de acolo.
„La pădure a ajuns avionul şi a doborât toţi copacii şi eu am văzut avionul cu botul în jos. La urmă, a venit Miliţia şi ne-a imobilizat, ne-a îndepărtat de acolo. Am fost acolo, dar nu m-am apropiat decât la vreo 300 de metri, era Poliţie multă”, îşi aduce aminte Ion Cernat, care avea atunci 29 de ani.
Revoluţionarii spun că asta a fost o crimă, pentru că ziaristul britanic avea probe video compromiţătoare despre Revoluţia din decembrie 1989, probe care nu puteau apărea în presa occidentală.
Monument aviatic Vişina. FOTO: CS.
„Ian Henry Parry avea tolba plină de probe, fiţi convins. Au fost ucişi toţi, sacrificaţi, ca să nu plece probe legate de crima de după 22 decembrie din România. Ăsta a fost motivul pentru care a fost doborât avionul de aviaţia militară de la Boteni”, ne-a spus Teodor Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie din Bucureşti.
Toate actele de deces au fost înregistrate la Primăria din Vişina.
„Toate aparatele de zbor erau consemnate la sol. Acest zbor trebuia să aibă loc şi se pare că unitatea antiaeriană de la Boteni ar fi luat la ţintă acest avion. Martorii care au mers acolo imediat după accident au găsit un adevărat carnagiu”, spune Jean Istrate, primarul comunei Vişina.
Numeroase mărturii privitoare la Ian Parry arată că acesta transporta mai multe casete video filmate chiar de el în timpul Revoluţiei, precum şi alte casete video realizate de alţi corespondenţi străini prezenţi la Bucureşti. Parry s-ar fi întâlnit cu colegii de breaslă cu o seară înainte, iar aceştia l-au însărcinat să le transporte preţioasele documente video către redacţiile din Occident.
Jurnalistul Ian Parry FOTO Wikipedia
Incidentul aviatic s-a produs în pădurea Mălineasa. În data de 28 decembrie 1989, la scurt timp după decolare, piloţii au pierdut controlul avionului, iar acesta s-a prăbuşit la 55 de kilometri sud-vest de Bucureşti, în apropierea comunei Vişina. Rezultatele în cazul acestui eveniment nu au fost făcute publice nici până în ziua de astăzi.
De altfel, Parchetul Militar a conexat acest dosar marelui dosar al Revoluţiei din 1989, fiind, aşa cum se ştie, în continuare în lucru.