Istoria celor 359 de castani plantaţi acum un secol în Târgovişte. Cum au fost alungate ciorile care locuiau în bătrânii copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A purtat, pe rând numele de Bulevardul Gării, Castanilor şi, ulterior, Carol I. Cel mai bătrân bulevard al Târgoviştei a fost realizat în 1898, fiind plantaţi, cu acordul Consiliului Comunal, 359 de castani care sunt şi astăzi în picioare.

Bulevardul Carol I se întinde de la Gara de Nord până în Piaţa Mihai Viteazu. Majoritatea caselor construite de-o parte şi de alta a bulevardului au fost ridicate între sec XIX - XX, fiind declarate monumente istorice.

Problema construirii Bulevardului a fost pusă în 1885, când Consiliul Comunal a decis realizarea sa în linie dreaptă din capul Străzii Libertăţii până la Gara Ciocârlan, având lungimea de 972 de metri, lăţimea de 22 de metri, suprafaţa totală de 21.382 mp. Planul Bulevardului a fost întocmit de arhitectul N. Bruneanu. Proiectul a fost respins în 1888 de către Consiliul Comunal, considerându-l prea costisitor.  Ideea construirii bulevardului a fost readusă în discuţie în 1894, când Primăria solicita Direcţiei Căilor Ferate să delege un inginer pentru verificarea şi completarea proeictului existent. În 1895, Consiliul Comunal a aprobat expropierea a 24 de proprietăţi necesară construirii bulevardului, evaluate la 55.000 de lei. 

image

“Construirea bulevardului a început în 1897, antreprenorul şantierului fiind Grigore Ghiţescu. Costul lucrărilor a fost de 102.000 de lei. Se întindea pe o lungime de 1140 de metri, de la Gară şi până la Palatul Diviziei (actualul club al SC Upet SA). Intersecţia cu strada Poet Grigore Alexandrescu şi Oborul Vechi (zonă marcată astăzi de Catedrala Arhiepiscopală şi Casa de Cultură a Sindicatelor). Bulevardului i s-a aliniat Strada Libertăţii  de atunci, astăzi Alexandru Ioan Cuza, cu scopul unui traiect stradal, de la gară la Prefectura Judeţului, aflată pe Clea Domnească”, se arată în Enciclopedia Oraşului Târgovişte.

image

S-au plantat atunci 359 de castani sălbatici pentru flancarea aleilor pietonale, iar de-a lungul trotuarelor s-a aşternut un covor de nisip. Bordurile au fost făcute din piatră de Pietroşiţa cioplită, iar pe ambele părţi ale Bulevardului au fost aşexate 25 de bănci şi s-au montat pe stâlpi de fontă 60 de felinare de tinichea.

Recepţia lucrărilor a fost făcută la 8 aprilie 1898. 

image

Bătrânii castani au suferit, de-a lungul timpului, o serie de modificări, în sensul că atât Iulian Furcoiu, cât şi Gabriel Boriga, primari ai Târgoviştei, au decis toaletarea lor. Mulţi târgovişteni nu au fost de acord cu această decizie, însă, ideea a părut să fie pe placul lor, mai ales că minunaţii castani au înflorit. Prin toaletarea castanilor au fost alungate şi ciorile care îi terorizau pe târgoviştenii care locuiau la casele de pe Bulevard.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite