Iluminat inteligent, pe senzori, la Târgovişte: „Factura va scădea şi cu 40-50%”
0Municipiul Târgovişte a implementat, pe bani europeni, un sistem de iluminat inteligent, care prevede luminarea specială a trecerilor de pietoni, pe senzori, dar şi înlocuirea sistemului de iluminat vechi, cu noi sisteme.
Contractul a fost semnat la începutul anului trecut, noile sisteme de iluminat fiind implementate în proporţie de 90%, la acest moment.
Lămpile vechi sunt schimbate cu lămpi noi de tip „led”. În cadrul proiectului sunt aproximativ 3.200 de lămpi care trebuie schimbate. De asemenea, noutatea absolută pentru Târgovişte este că fiecare trecere de pietoni va beneficia de iluminat inteligent, pe senzori, care va spori intensitatea luminii atunci când pietonii vor să traverseze strada şi va scădea când nu sunt oameni în preajmă.
La finalul proiectului, acelaşi lucru se va întâmpla şi la nivelul străzilor în funcţie de circulaţie. Atunci când nu vor fi maşini în trafic, intensitate luminii va scădea.
Scopul implementării sistemului inteligent este scăderea consumului de energie electrică, încă un pas spre un municipiu verde, după achiziţionarea a 40 de autobuze hybrid pentru transportul public.
"Pentru trecerile de pietoni s-a implementat un sistem special astfel încât luminozitatea la trecerile de pietoni să fie crescută pentru a se evita accidentele rutiere. De menţionat faptul că în momentul în care va fi finalizat întregul sistem de iluminat public la fiecare trecere de pietoni va fi iluminat pe senzor, asta înseamnă că în momentul în care pietonul se apropie de trecerea de pietoni intensitatea luminii creşte. De asemenea, va fi şi un sistem de gestiune a întregului iluminat public, în momentul în care străzile nu sunt circulate intensitatea luminii urmând a scădea, pentru că unul din obiectivele principale urmărite în cadrul acestei investiţii vizează şi scăderea consumului de energie electrică cu aproximativ 45-50%, lucru care poate fi foarte util mai ales din perspectiva creşterii galopante a preţului la utilităţi şi la energia electrică" a declarat primarul municipiului.
Proiectul amintit mai prevede dezvoltarea unui sistem de management prin telegestiune, care va asigura urmărirea de la distanţă a iluminatului (prin dispecerat) şi va permite controlul unitar al sistemului de iluminat, precum şi controlul individual sau în grup al punctelor luminoase, dar şi extinderea reţelei de iluminat public, acolo unde este cazul.
Potrivit edilului, prin implementarea proiectului se va produce o scădere a facturii la energia electrică aferentă iluminatului public de aproximativ 60%, costurile de întreţinere a reţelei fiind, de asemenea, mult mai reduse.
Proiectul va fi finalizat în această toamnă.
Vă recomandăm şi: