Guvernul vrea să revitalizeze domeniul cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi cinematograful din Târgovişte aşteaptă bani de la CNI pentru reabilitare
Şi cinematograful din Târgovişte aşteaptă bani de la CNI pentru reabilitare

Guvernul a aprobat în ultima şedinţă o serie de măsuri în domeniul cinematografiei, pentru a se asigura funcţionarea şi dinamizarea producţiei cinematografice, precum şi accesul publicului la producţii româneşti şi europene.

În acest sens, a fost completată şi modificată legislaţia în vigoare în domeniul cinematografiei. Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii cinematografiei prevede o serie de schimbări legate de modul de finanţare din Fondul cinematografic a producţiei cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestuia, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audio-vizuale.

Mai multe măsuri privesc susţinerea tinerilor creatori – o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj, şi o alta pentru filmele de micro-buget, ca şi încurajarea distribuţiei de film românesc, prin mărirea procentului obligatoriu de proiecţii cu astfel de producţii în cinematografe.

O altă serie de măsuri priveşte protejarea patrimoniului cinematografic naţional, printre altele, prin trecerea Arhivei Naţionale de Filme din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.

De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale, în condiţiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare şi Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, precum şi prelungirea termenului-limită în care autorităţile locale au obligaţia de a revitaliza şi moderniza sălile preluate, cu obligaţii suplimentare privind difuzarea constantă de film în spaţiile preluate.

Ministerul Culturii va detalia modificările cuprinse în acest act normativ într-un comunicat de presă ulterior.

Şi cinematograful din Târgovişte aşteaptă bani de la CNI pentru reabilitare 

Trecerea amplasamentului Cinematografului Independenţa din subordinea Primăriei Târgovişte în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii va fi de bun augur pentru târgovişteni. Clădirea ar putea fi reabilitată, după ce CNI a inclus pe lista sa de investiţii singurul cinematograf din Târgovişte.

Clădirea a fost, de mulţi ani, uitată în nepăsare, iar timpul şi-a pus amprenta peste ea. Şi timpul şi-a pus serios amprenta asupra ei, transformând- o în ruina din centrul municipiului reşedinţă de judeţ.

Cinematograful din Târgovişte intră la reabilitare prin CNI. Compania va investi peste 8 mil. de lei
Cinematograful din Târgovişte intră la reabilitare prin CNI. Compania va investi peste 8 mil. de lei

Administraţia locală asigură 714.000 lei iar CNI investeşte 8.200.000 lei. Consiliul Local a predat, pe bază de protocol, clădirea Cinematografului şi terenul aferent acesteia Ministerului Dezvoltării Regionale, respectiv Companiei Naţionale de Investiţii.

Cinematograful ''Independenţa'' a fost construit în 1977 şi are 668 de locuri. Suprafaţa construită a cinematografului este de 1.400 de metri pătraţi. Cinematograful a fost preluat în administrare în 2010 de către Primăria Târgovişte de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ''România Film''. De atunci singura activitate care a avut loc în cinematograf a fost o sală de bingo, într-o încăpere a clădirii.

Cinematograful Independenţa a fost construit în 1977 şi are 668 de locuri. Cinematograful se află în administrarea Primăriei Târgovişte din 2010, după ce a fost preluat de la Regia Autonomă de Ditribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film". 

Singura activitate permanentă care are loc în clădire este o sală de bingo. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite