FOTO În vizită la atelierul de globuri al lui Moş Crăciun. Făbricuţa are şi comenzi din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fabrică de globuri de iarnă din Pucioasa (judeţul Dâmboviţa) lucrează la capacitate maximă pentru a onora toate comenzile. Pe lângă asta, cele şase angajate ale atelierului îşi răpesc din timp pentru a-i învăţa pe preşcolari să-şi picteze propriul glob de Crăciun.

Magia sărbătorilor de iarnă chiar există pentru câţiva copii din Ploieşti, care au avut parte de o lecţie mai puţin obişnuită. Preşcolarii au realizat, pentru prima oară în viaţa lor, un globuleţ de Crăciun. A devenit deja o tradiţie pentru un micuţ atelier de confecţionat globuleţe de iarnă din oraşul-staţiune Pucioasa, din judeţul Dâmboviţa, ca în preajma sărbătorilor de iarnă, angajaţii să îşi răpească din timpul lor preţios şi să petreacă ore minunate alături de mici pentru realizarea de globuri-unicat. Fiecare copil care vizitează atelierul îşi pictează singur globul, îndrumat îndeaproape de un specialist.

image


Micuţii care vin la făbricuţa de globuri din Pucioasa spun că se simt ca în casa lui Moş Crăciun.

„Am pictat cu albastru, roşu şi verde şi o să pun globuleţul sub brad. Sper ca Moşul să îmi aducă un cadou frumos“, spune Elena (4 ani). „Este pentru prima oară când vin în atelierul lui Moş Crăciun de la Pucioasa. Am folosit albastru şi alb pentru că plac mie aceste culori“, explică şi Alina (5 ani).

image


Cei mai mulţi dintre preşcolarii care vizitează aterierul aleg să picteze peisaje de iarnă, în culori deschise. „ Îmi place foarte mult iarna, pentru că primesc de la Moş Crăciun cadouri multe şi avem şi serbare la grădiniţă“, mărturiseşte Alex (4 ani). „Am pictat mai multe globuleţe. Am folosit albastru pentru că vine iarna, roşu şi mov pentru că îmi plac. Este primul globuleţ făcut de mine. Îl voi pune în brad“, spune, la rândul ei, şi Mara (6 ani).

 

Micii specialişti

Patronul fabricii de globuri, Constantin Casandroiu, detaliază că cei mici se simt în largul lor, mai ales că fiecare primeşte ustensilele necesare pentru crearea unui glob unicat. „Aţi nimerit la noi în atelier în momentul în care avem un grup de copii de la Ploieşti, care au ales să picteze globuleţe la noi în atelier. Sunt copii foarte mici, de grădiniţă şi sunt foarte încântaţi de această activitate. Săptămâna aceasta avem cred că cinci grupuri de copii care vor veni la noi să lucreze. Vin din Buzău, Ploieşti şi Bucureşti. Fiecare copil primeşte un globuleţ, este instruit cum să lucreze, cum să ţină globuleţul, ca să nu se înţepe sau să facă vreun accident. Fiecare copil primeşte vopsea, pensulă, spaţiu, îndrumare şi au timp berechet ca să picteze“, spune Constantin Casandroiu.

Patronul adaugă că, din fericire, românii încep se cumpere din nou podoabe de iarnă de „adevărate“, în detrimentul celor realizate din plastic. „S-au întors românii către globuleţe de sticlă şi chiar în forţă. Se caută cel mai mult globuleţe cu decoruri de iarnă, dar şi cu desene animate, cum ar fi Pokemoni, Frozen sau Elsa. Noi am început producţia de globuleţe în urmă cu două luni şi muncim peste program în luna decembrie, pentru că acum primim cele mai multe comenzi“, explică patronul fabricii.

Globuri personalizate

„Comenzi avem în mod deosebit din Bucureşti, dar şi din ale oraşe din ţară. Primim comenzi atât pe internet, cât şi la noi direct în atelier. De asemenea, avem comenzi foarte mari şi din străinătate. Am fost nevoiţi să refuzăm multe comenzi pentru că nu avem atât de mult personal pe cât ne-ar fi trebuit. Muncim foarte mult, mai ales că avem comenzi de globuleţe personalizate, avem decoruri proprii, serii limitate şi nu am putut onora toate comenzile venite către atelierul nostru“, mai spune Constantin Casandroiu.

image


Fabrica din Pucioasa are şase angajate, care lucrează la turaţie maximă în perioada sărbătorilor de iarnă. De doi ani, oferta firmei este completată cu globuleţele cu vopsea crăpată. Tehnica de de realizare a unui glob „croco“ este relativ simplă, însă impune nişte procese tehnice. „Prima dată se aplică stratul de bază al efectului croco, un strat transparent. După ce îl vopsim, îl lăsăm să se usuce, aplicăm vopseaua dorită. După asta îl ţinem la cald, la o temperatură destul de mare şi va începe să se crape. Crăpăturile se pot face mai mici sau mai mari. De asemenea, varietatea de culori este multiplă, de la tradiţionalul roşu de Crăciun, până la albastru, negru sau chiar mov“, explică Alexandra Sârbu, angajată. Un astfel de glob costă 6 lei. De altfel, preţurile pentru produsele realizate la Pucioasa pornesc de la 5 lei pentru glob de Crăciun simplu şi ajung până la 30 de lei pentru o sticlă de şampanie decorată sau pentru un suport de lumânare sofisticat.

image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite